Svet

Na Maldivih pred shodom opozicije razglasili izredne razmere

sta
4. 11. 2015, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik Maldivov Abdulla Yameen je v državi pred velikim protivladnim shodom opozicije razglasil izredne razmere. Te bodo veljale 30 dni, varnostnim silam pa podeljujejo široke pristojnosti za aretacije morebitnih osumljencev.

Reuters
Abdulla Yameen

Oblasti so odločitev sprejele dva dneva pred načrtovanim protestom glavne opozicijske stranke, Demokratske stranke Maldivov (MDP). Njen voditelj Mohamed Nasheed je po aretaciji v skladu protiterorističnimi zakoni trenutno v priporu.

Opozicijski shod v prestolnici Male je namenjen izvajanju pritiska na Yameena, da izpusti Nasheeda, čigar aretacijo so ZN in več mednarodnih organizacij za človekove pravice ostro kritizirali.

Kot je tvitnil tiskovni predstavnik predsednika države, so izredne razmere namenjene "zagotovitvi varnosti vseh državljanov".

Ukrep je bil sprejet v času zaostrenih razmer v otoški državi, potem ko je konec septembra na čolnu predsednika Yameena odjeknila eksplozija, v kateri so bili ranjeni njegova soproga in še dva človeka.

Po navedbah ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI ni dokaza, da je eksplozijo povzročila bomba. A oblasti na Maldivih kljub temu trdijo, da je šlo za poskus umora predsednika in Yameen je dal konec oktobra aretirati svojega namestnika Ahmeda Adeeba, ki so ga v povezavi z eksplozijo obtožili veleizdaje.

Ta teden naj bi varnostne oblasti tudi v bližini predsednikove uradne rezidence našle bombo, ki pa so jo uspele deaktivirati.

Glede na navedbe uradnih virov, razglasitev izrednih razmer pomeni začasno ustavitev izvajanja določenih ustavnih določil. Med drugim bodo oblasti tudi lažje izvajale aretacije.