Svet

Rusija v okviru napadov v Siriji sodelovala z opozicijo in ZDA

sta
4. 11. 2015, 09.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rusija je po lastnih navedbah v okviru zadnjih napadov v Siriji sodelovala s tamkajšnjimi opozicijskimi skupinami pri določanju tarč obstreljevanja. Poleg tega so ruski in ameriški piloti v preizkusu nove strategije delovanja nad Sirijo prvič neposredno komunicirali.

Reuters
Ruski lovec Suhoj SU-35.

Kot je v torek sporočila Moskva, so njena letala obstreljevala 24 tarč, koordinate katerih so jim priskrbeli "predstavniki opozicije". To pomeni prvo sodelovanje med rusko stranjo in opozicijskimi silami, ki se borijo proti režimu, od začetka ruske ofenzive v Siriji.

Nekaj ur pozneje je Pentagon sporočil, da so ameriški piloti nad Sirijo neposredno komunicirali z ruskimi. Šlo je za preizkus nove strategije, ki naj bi zagotovila, da se letalski napadi obeh držav ne bi spremenili v konflikt med njima.

Washington in Moskva sta 20. oktobra podpisala dogovor, ki naj bi po več bližnjih srečanjih, ki bi se lahko končala s trčenjem, preprečil tovrstne nevarne situacije v zraku.

Koalicija držav pod vodstvom ZDA letalske napade na položaje Islamske države v Siriji izvaja od decembra lani. Septembra je nato svojo svojo letalsko ofenzivo sprožila tudi Rusija, med njenimi tarčami pa je širši krog upornikov. Zahodne sile trdijo, da je glavni namen Moskve, da podpre svojega zaveznika, sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Medtem se sodelovanje več svetovnih sil za rešitev konflikta v Siriji nadaljuje tudi na diplomatskem parketu. Po srečanju visokih predstavnikov 17 držav, vključno z Iranom in Savdsko Arabijo, minuli petek se bosta danes v Moskvi sestala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura.

Udeleženci petkovega srečanja so se namreč strinjali, da za izpogajanje mirovnega dogovora med sirskim režimom in opozicijo pooblastijo Združene narode. Cilj dogovora naj bi bili oblikovanje nove ustave in izvedba volitev.