Svet

V bombnem napadu na Sinaju več mrtvih in ranjenih

sta
4. 11. 2015, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V mesu Ariš na severu polotoka Sinaj se je samomorilski napadalec s tovornjakom danes razstrelil pred tamkajšnjim policijskim klubom, pri čemer je bilo ubitih najmanj osem ljudi, devet jih je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je že prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.

Arhiv Svet24

Vir, ki ni želel biti neimenovan, je pojasnil, da so bili v napadu ubiti trije policisti in trije civilisti, na prizorišču pa so našli še dve trupli. Domnevajo, da gre za samomorilskega napadalca in njegovega pomagača. V napadu je bilo poleg tega ranjenih pet civilistov in štirje policisti.

V eksploziji, ki je odjeknila ob napadu, je bilo poškodovanih več bližnjih stavb.

Varnostne sile so prizorišče napada zaprle za javnost, reševalci pa so ranjene prepeljali v bližnje bolnišnice.

Odgovornost za napad je prevzela IS, ki je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da je "mučenik Abu Aeša al Masri" uspešno razstrelil avtomobil pred policijskim klubom. "Čaka jih še več napadov," še piše v sporočilu IS.

Egiptovske varnostne sile na Sinaju so po padcu režima Hosnija Mubaraka leta 2011 pogosto tarča napadov džihadistov. Od odstavitve egiptovskega islamističnega predsednika Mohameda Mursija julija 2013 so džihadisti še okrepili napade na egiptovske varnostne sile predvsem na severu Sinajskega polotoka, kjer so ubili že več sto vojakov in policistov.