Svet

Papež sprejel tudi slovenske Rome

STA
26. 10. 2015, 14.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Papež Frančišek je danes na avdienci v Vatikanu sprejel približno 5000 Romov in Sintov iz Evrope, ZDA in Bližnjega vzhoda. Izrazil je upanje, da se zanje začenja pisati drugačna zgodovina, obenem pa jih pozval, naj se bolj integrirajo v družbe držav, v katerih živijo, in spoštujejo njihove zakone.

Reuters
Papež je Rome sprejel v okviru njihovega mednarodnega romanja.

"Upam, da se tudi za vaš narod začenja nova zgodovina. Treba je obrniti nov list. Prišel je čas, da odpravimo več sto let stare predsodke in medsebojno nezaupanje, ki so pogosto podlaga za diskriminacijo, rasizem in ksenofobijo," je dejal papež.

Kot je menil, Romi ne bi smeli dati medijem in javnosti priložnosti, da bi o njih slabo govorili. "Vi sami ste protagonisti svoje sedanjosti in prihodnosti. Kot vsi državljani lahko prispevate k blaginji in napredku družbe, tako da spoštujete zakone, izpolnjujete svoje obveznosti in se prek emancipacije novih generacij integrirate," je poudaril Frančišek.

Romanja se udeležujejo tudi Romi iz Slovenije, in sicer 25 Romov iz Prekmurja, Trebnjega in Kočevja.

Še posebej je Rome pozval, naj živijo kot dobri kristjani in se izogibajo hinavščini, goljufijam in prepirom.

Priporočil jim je tudi, da svoje otroke pošiljajo v šolo. "Znano je, da je nezadostna šolska izobrazba za številne izmed vaših mladih največja ovira za dostop do poklicnega sveta. Vaši otroci imajo pravico hoditi v šolo. Tega jim ne bi smeli prepovedovati," je še pozval papež.

Zavzel se je tudi za boljše življenjske pogoje za manjšino, katere pripadniki v veliki meri živijo v državah vzhodne Evrope. "Ne želimo več biti priče družinskim tragedijam, v katerih otroci umirajo zaradi mraza ali v požaru," je dejal.

Papež je Rome sprejel v okviru njihovega mednarodnega romanja, ki poteka v organizaciji papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih. Poteka ob 50. obletnici obiska Pavla VI. v šotorskem naselju Pomezia južno od Rima. Leta 1965 se je papež tam srečal s približno 3000 Romi, ki so pripotovali iz cele Evrope po njegov blagoslov.