Svet

Papež Frančišek: "Imam le še dve, tri leta življenja!"

mv
22. 10. 2015, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Italijanski mediji poročajo, da naj bi papežu frančišku odkrili majhen benigni tumor na možganih, ki je menda ozdravljiv brez operacije. Vatikan sicer govorice zavrača in trdi, da je Frančišek povsem zdrav. Vseeno je papež že sam napovedal, da bo živel le še dve do tri leta.

Reuters

Vatikan je zanikal trditve italijanskih medijev, ki so včeraj poročali, da ima papež Frančišek benigni tumor na možganih. Poudarili so, da je 78- letni poglavar Rimskokatoliške cerkve dobrega zdravja. Novico z naslovom "Papež ima tumor na možganih. Zdravniki pravijo, da je ozdravljiv", ki se je hitro razširila, je včeraj objavil italijanski dnevnik Quotidiano Nazionale. Sklicujejo se na zanesljive vire. Časopis poroča, da so preiskave opravili pred meseci. Japonski strokovnjak, ki sicer dela na San Rossore v Pisi naj bi skupaj z ekipo skrivoma pripotoval v Vatikan. Zdravniki naj bi še presojali, ali bo za odstranitev tumorja sploh potreben kirurški poseg.  V članku poudarjajo, da ima javnost pravico do obveščenosti o papeževem zdravju.Vatikan pa je pisanje italijanskega dnevnika označil za neodgovorno in brezvestno.  

Ima težave z živci, ko bo začutil da je čas, bo odstopil

Papež Frančišek je sicer lani avgusta med obiskom v Južni Koreji ocenil, da mu ostaneta le še dve ali tri leta življanja. Takrat je priznal, da ima “težave z živci”. in napovedal, da bo, če se ne bo več čutil sposobnega delati, odstopil. “Morda nekaterim teologom to ni všeč, toda menim, da upokojeni papež (Benedikt XVI.) ni izjema, ampak po več stoletjih le prvi.” Njegov predhodnik Joseph Ratzinger je zaradi bolezni odstopil