Svet

Prijeli tesne sodelavce največjega narko-kralja v zgodovini

sta
22. 10. 2015, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mehiški policisti so prijeli svaka mamilarskega kralja Joaquina Guzmana "El Chapa", ki naj bi organiziral njegov julijski pobeg iz zapora, in pilota, ki ga je odpeljal na varno, je v sredo sporočilo mehiško tožilstvo.

V povezavi z Guzmanovim pobegom iz strogo varovanega zapora Altiplano 11. julija so sicer skupaj prijeli šest ljudi, je povedala mehiška generalna državna tožilka Arely Gomez. Guzmanov svak je bil glavni organizator pobega, tudi gradnje približno 1,5-kilometrskega predora v kopalnico njegove celice, preko katerega je prišel na prosto.

El Chapo je nato pobegnil v zvezno državo Queretaro, od koder ga je pilot, ki je delal za njegov mamilarski kartel Sinaloa, odpeljal na območje, "kjer si je našel zatočišče", je še povedala tožilka Gomezova. Kje naj bi bilo to zatočišče, pa ni pojasnila.

Prejšnji teden so mehiške oblasti sicer sporočile, da so El Chapu že prišli na sled, a se je za las izognil aretaciji in si pri tem poškodoval nogo in obraz. Kje točno so ga izsledili in od kod so dobili informacije o poškodbah, niso navedli.

58-letni Guzman, čigar kartel Sinaloa pošilja mamila po vsem svetu, velja za najbolj iskanega mamilarskega kralja. Mehiška vlada je za njegovo prijetje ponudila 3,8 milijona ameriških dolarjev (3,4 milijona evrov) nagrade.

To je bil že drugi pobeg Guzmana iz zapora v zadnjih 14 letih. Prvič je pobegnil iz zapora leta 2001, a so ga 13 let kasneje znova prijeli.