Svet

Novi napadi in nasilje med Izraelci in Palestinci

sta
22. 10. 2015, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Izraelu je danes prišlo do novih napadov na izraelske naseljence. Dva palestinska napadalca sta zahodno od Jeruzalema skušala vstopiti na avtobus z otroki, pri tem zabodla enega Izraelca, nato pa so ju ustrelili. Eden je umrl, drugi pa je v kritičnem stanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Do incidenta je prišlo v kraju Beit Šameš kakih 30 kilometrov zahodno od Jeruzalema. Napadalca sta skušala vstopiti na avtobus, a jima je to preprečil voznik in še nekaj drugih. Potem sta zabodla in ranila 25-letnega Izraelca, ki je bil v bližini avtobusne postaje, je sporočila izraelska policija.

Dodali so še, da sta napadalca nosila majici s simboli brigad Ezedina al Kasama, ki velja za oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas.

To je bil nov napad v seriji napadov z noži na izraelske vojake, policiste ali izraelske civiliste. Te napade izvajajo večinoma mladi Palestinci.

Od začetka oktobra je bilo v teh napadih ubitih osem Izraelcev in 49 Palestincev ter en izraelski Arabec, ki naj bi izvedli napade. Ubita sta bila tudi Jud in Eritrejec, ki so ju zamenjali za napadalca.

Na vseh palestinskih območjih so izbruhnili tudi nasilni protesti, vse glasnejša pa so ugibanja, da se začenja tretja palestinska vstaja, intifada.

V Hebronu na Zahodnem Bregu je v sredo zvečer prišlo tudi do spopadov med Palestinci in izraelskimi vojaki, pri čemer je bilo devet Palestincev ranjenih, od tega pet ustreljenih, je po poročanju AFP sporočila palestinska policija.

Reuters