Svet

Rusija pripravljena nuditi zračno podporo zmernim sirskim upornikom v boju proti IS

sta/mv
24. 10. 2015, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ruske zračne sile v Siriji so pripravljene podpreti Svobodno sirsko vojsko, skupino opozicijskih upornikov, ki se bori proti sirski vladi in jo podpira Zahod, pri njenem boju proti skrajni Islamski državi (IS), je danes povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Reuters

"Pripravljeni smo iz zraka podpreti domoljubno opozicijo, tudi tako imenovano Svobodno sirsko vojsko," je Lavrov danes povedal za rusko televizijo. Lavrov je poudaril, da je sedaj pomembno povezovanje z "ljudmi, ki so v celoti odgovorni za predstavljanje teh ali onih skupin, ki se borijo proti terorizmu". Lavrov se je sicer v petek z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem na Dunaju pogovarjal o novih načinih poskusov doseganja politične rešitve sirske krize. Kerry je po srečanju dejal, da so se pojavile ideje, za katere upa, da bi lahko prinesle spremembo trenutne dinamike. Ruska stališča v zvezi s sirsko državljansko vojno se očitno spreminjajo, saj Moskva trdi, da je pripravljena vojaško in politično podpreti zmerne opozicijske skupine, ki se borijo proti IS, a istočasno nasprotujejo režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga podpira Rusija.

V četrtek je Asada v Moskvi gostil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je sirskega kolega po lastnih trditvah vprašal za mnenje o tem, da bi Rusija podprla opozicijo v boju proti džihadistom na enak način, kot podpira vladne sile. Asad se je bo Putinovih besedah na to odzval pozitivno, ruski predsednik pa je napovedal morebitno iskanje zaveznikov v vrstah sirske opozicije.

Rusija sicer od konca septembra v Siriji z zračnimi napadi podpira vladne sile v boju proti IS.