Svet

V Celovcu začetek sojenja proti Haiderjevim dedinjam

T.C.
16. 10. 2015, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na deželnem sodišču v Celovcu se je danes začel proces proti dedinjam pokojnega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja. Družba Kärntner Landesholding (KLH) od Haiderjeve vdove in hčera na podlagi razsodbe v škandalu s prodajo banke Hypo Alpe Adria zahteva 600.000 evrov. Njihov odvetnik zahtevo zavrača.

Reuters

Davčni svetovalec Dietrich Birnbacher je leta 2012 priznal sodelovanje pri prikritem financiranju strank, tudi koroških svobodnjakov (FPK), ki jih je v času škandala vodil Haider.

Birnbacher je za svojo vlogo pri prodaji deželnega deleža banke Hypo Alpe Adria bavarski banki BayernLB prejel najmanj 5,7 milijona evrov. Kot je povedal, je tretjina honorarja pripadla njemu, po tretjina pa FPK in ljudski stranki (ÖVP).

Haider, ki je umrl leta 2008, naj bi pri škandalu odigral odločilno vlogo, zato KLH toži njegove dedinje - vdovo Claudio Haider, Cornelio Mathis-Haider in Ulrike Haider-Qercia.

Njihov odvetnik Dieter Böhmdorfer trdi, da je tožba neprimerna, da Haider ni ravnal nezakonito in da so njegova dejanja že zastarala.

Sodnik Wilhelm Waldner je ob začetku procesa danes obema stranema predlagal dve možnosti - mediacijo in poravnavo. Kot je pojasnil, bi se proces sicer utegnil zavleči in trajati več let. Od tožnika je tudi zahteval več pojasnil, ker da v tožbi manjkajo številne podrobnosti.