Svet

Po Haiderju še njegova hčerka

STA / J. P.
26. 2. 2014, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Avstrijska stranka Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) je za prvo kandidatko na prihajajočih volitvah v Evropski parlament izbrala hčerko pokojnega nekdanjega deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja. 37-letna Ulrike Haider-Quercia je ob svoji predstavitvi zavzela do EU zelo kritično držo. "To ni moja Evropa," je bila ostra.

Evroskeptična stranka BZÖ se trudi pridobiti pozornost javnosti, potem ko je oktobra lan po hudem porazu na avstrijskih volitvah ostala zunaj parlamenta. Haider-Quercijeva nima nobenih političnih izkušenj, je pa zagotovila, da želi nadaljevati politično zapuščino svojega očeta, ki je leta 2008 umrl v prometni nesreči.

Na zadnjih evropskih volitvah leta je BZÖ prejela zaupanje 4,6 odstotka avstrijskih volivcev in s tem en poslanski mandat.

"Zelo ponosna sem na svoj priimek in zelo sem ponosna na njegovo politiko," je na novinarski konferenci na Dunaju po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes zatrdila Haider-Quercijeva.

Kot je poudarila, EU potrebuje temeljite sprememb in je kritizirala tudi skupno evropsko valuto kot "elitni projekt bankirjev in vlagateljev". Zavzela se je za iskanje alternativ za evro.