Svet

Ruski poseg bi se lahko širil v Irak

sta/lt
15. 10. 2015, 19.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ameriški in ruski vojaški poveljniki so se sestali na novem krogu pogovorov, kako se izogniti incidentom na sirskem nebu. Vojaška letala iz obeh držav namreč istočasno napadajo tarče v Siriji in so se že večkrat približala na le nekaj kilometrov razdalje.

Reuters

"Rusija se mora obnašati profesionalno na nebu nad Sirijo in se držati osnovnih varnostnih postopkov," je v torek dejal ameriški obrambni sekretar Ash Carter.

"Čeprav se še naprej ne strinjamo glede politike do Sirije, bi se morali biti sposobni dogovoriti vsaj o tem, da bodo naši piloti kar se da varni," je poudaril. Carter ni želel povedati, kako dolgo bodo še trajali pogovori z rusko stranjo, je pa izrazil pričakovanje, da se bodo končali "v kratkem". Opozoril je še, da dialog med vojaškimi poveljniki ne bo vodil v pogovore o ruskem pristopu v Siriji, ki je po njegovih besedah "napačen in strateško kratkoviden".

Rusija je v torek sporočila, da so njena vojaška letala v zadnjih 24 urah zadela 86 "terorističnih" tarč v Siriji, med katerimi jih je bilo več povezanih s skrajno skupino Islamska država. ZDA in njeni zavezniki po drugi strani obtožujejo Moskvo, da napada zmerne sirske upornike, ki jih podpira Washington, in da podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Rusko-iranska koalicija

Iranski vojaki naj bi se kmalu pridružili sirski vojski in ruskim lovcem pri boju v Siriji, poroča ruski portal Sputnik, sklicujoč se na več poročil. Skupaj naj bi vojske napadle Alep, mesto na severozahodu Sirije, v katerem se trenutno bojuje pet različnih oboroženih skupin.

Prejšnji teden je borcem Islamske države uspelo zavzeti velik del mesta Alep na sirskem severu. Vladne sile so sicer del ozemlja že dobile nazaj, v prihodnjih dnehpa načrtujejo kopensko ofenzivo, ki bi Alep očistila uporniških skupin.

Dva visoka regionalna uradnika sta za ameriško tiskovno agencijo Reuters dejala, da bo ofenziva vključevala koalicijo, sestavljeno iz sirskih in iranskih vojakov, ki bodo zaščiteni z rusko zračno podporo.

»Velike bojne priprave na tem območju so končane,« je eden izmed uradnikov dejal za Reuters. »Gre za veliko mobilizacijo sirske vojske, elitnih borcev iz Hezbolaha in tisoče Irancev, ki so prispeli v zadnjih dveh dneh.«

Iranski odziv je morda posledica smrti iranskega generala Hoseina Hamedanija, ki je bil ubit v Siriji prejšnji teden. Iranska vojska je potrdila, da je bil Hamedani ubit v provinci Alep med svetovanjem vladni vojski v njenem boju proti upornikom.

Letalske družbe ne letijo čez Iran

Evropska agencija za varnost v letalstvu je vse evropske letalske prevoznike opozorila glede nevarnosti ruskih raket, ki jih ruska mornarica izstreljuje z ladij v Kaspijskem morju. Rakete potujejo čez zračni prostor v Iranu in padajo na cilje v Siriji. Čeprav rakete letijo precej nižje od zračnega prostora, v katerem letijo letala, se je Air France odločil začasno uvesti nova pravila glede letov nad Iranom in Kaspijskim jezerom. Ob tem niso sporočili, kakšne ukrepe so sprejeli.