Slovenija

Direktorju pol leta časa

Gabrijel Toplak
15. 10. 2015, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

S podpisom mediacijskega sporazuma pred tednom dni se je direktor obvezal, da bo v roku dveh mesecev skrajšal čakalno dobo bolnikov v svoji ordinaciji na največ eno uro.

kd

Če so člani sveta Zdravstvenega doma (ZD) Dravograd še konec prejšnjega meseca s petimi glasovi za in dvema proti zaradi nepravilnosti in neustreznega vodenja ustanove potrdili predlog o razrešitvi direktorja Ervina Pečnika, so le dobra dva tedna kasneje odločili povsem drugače.

POL LETA ČASA

Svet ZD Dravograd je namreč po uspešno izvedeni mediaciji na seji soglasno umaknil predlog za Pečnikovo razrešitev. Slednji ima zdaj po besedah predsednika sveta ZD Dravograd Jožeta Pšeničnika pol leta časa, da uredi vodenje zavoda in odpravi nepravilnosti, vendar Pšeničnik o podrobnostih očitanih nepravilnosti zaenkrat ne želi govoriti. Vseeno pa je poudaril, da se stvari v ZD Dravograd izboljšujejo.

DIREKTOR IN ZDRAVNIK

Eden od očitkov se nanaša na neustrezno organiziranje dela v ambulanti Ervina Pečnika, ki je hkrati direktor in edini polno zaposleni zdravnik družinske medicine v ZD Dravograd. Pečnik se je s podpisom mediacijskega sporazuma pred tednom dni obvezal, da bo čakalno dobo bolnikov v svoji ordinaciji v roku dveh mesecev skrajšal na največ eno uro od naročenega termina pregleda, razen v izjemnih primerih.

ODPRAVA PRIMANJKLJAJA

Naloga vodstva je tudi izboljšati poslovanje ZD Dravograd, ki je letos v prvih šestih mesecih posloval z 19.000 evri primanjkljaja. Kot zatrjuje Pšeničnik, že izvajajo ukrepe, da bi letošnje leto lahko sklenili brez primanjkljaja. S poslovanjem in ukrepi so se pred dnevi na seji seznanili tudi člani sveta ZD Dravograd, ki so istočasno soglašali s sklenitvijo podjemnih pogodb še z dvema zunanjima zdravnikoma, od tega enim upokojenim in enim, ki je zaposlen v drugem zdravstvenem zavodu in mora dobiti še soglasje tamkajšnjega delodajalca. Po novem bo v ZD Dravograd Pečniku pri obravnavni bolnikov pomagalo še pet zdravnikov, ki bodo delali po podjemnih pogodbah.

ZASEDBA NI OPTIMALNA

V ZD Dravograd, ki pokriva območje z okoli 9000 prebivalci, so tačas zaposleni še trije specializanti, ki pa le občasno delajo v tej zdravstveni ustanovi in bodo pogoje za nastop dela dosegli postopno v naslednjih treh letih. Direktor ZD se sicer zaveda, da zasedba zdravnikov ni optimalna, a to ni, kot je pojasnil, rezultat dela v njegovem mandatu, temveč posledica dela v zadnjih 20 letih. Sam je namreč direktorsko mesto zasedel 1. oktobra 2012, zato mu mandat poteče 30. septembra 2016, čeprav že nekaj časa izpolnjuje pogoje za upokojitev.