Slovenija

Cerar preiskave DUTB ne komentira, pričakuje normalno delovanje

STA
15. 10. 2015, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Premier Miro Cerar današnje kriminalistične preiskave na DUTB ne komentira, zanjo je izvedel iz medijev, pravi. Verjame, da bo DUTB tudi po razrešitvi dveh vodilnih normalno delovala in nadaljevala z začetimi postopki.

STA

"Prepričan sem, da je sedanji upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) - in če bo kmalu popolnjen, še toliko bolje - seveda usposobljen, da nadaljuje z začetimi postopki. V to se vlada ne bo in se ne sme vmešavati, to mora potekati v skladu s poslanstvom oz. namenom DUTB," je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju dejal Cerar.

Meni, da je v DUTB veliko stroke ter da tudi izvršni in neizvršni direktorji obvladajo svoj posel, tako da ne bi smelo priti do motenj. "Morda do kakšnega kratkega časovnega zamika v delu, ampak to se šteje bolj v dnevih, tako da verjamem, da bo DUTB normalno delovala naprej," je dejal.

Za današnjo kriminalistično preiskavo na DUTB je izvedel iz medijev, je povedal. "Ne bi posebej komentiral. Če kriminalisti ugotavljajo, da je treba kaj preiskati, bodo pač opravili svojo dolžnost, in upamo, da bomo potem tudi izvedeli, kakšni so izsledki takšne preiskave," je dejal.

Glede očitkov razrešenega predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga o korupciji je predsednik vlade dejal, da če Nyberg "nakazuje, da je bila kakšna korupcija izvršena ali zaznana v bližini naše vlade ali v zvezi z vlado, to seveda odločno zavračam".

"Vlada je opravila svojo dolžnost, morali smo presekati kršenje zakonodaje in zagotoviti nadaljnjo zakonito in transparentno delovanje DUTB," je povedal in dodal, da si bo sedaj prizadeval, da vsaj nakaže, da je treba z mednarodnim razpisom čim prej popolniti mesta, ki so se izpraznila, da bo DUTB v nadaljevanju "normalno delovala in opravljala svoje poslanstvo". V to vlada ne sme in ne bo posegala, je zatrdil.

Z ministrom za finance Dušanom Mramorjem sta v sredo po premierjevih besedah analizirala več zadev, med drugim zasedanje Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v Limi, ki se ga je udeležil Mramor. Govorila sta tudi o tem, da je treba sprožiti oz. podpreti postopke, ki bodo v najkrajšem možnem času pripeljali do ustrezne kadrovske popolnitve upravnega odbora DUTB.

Vlada je prejšnji teden zaradi izgube zaupanja razrešila Nyberga in iz upravnega odbora odpoklicala Torbjörna Manssona. Tega je v torek na mestu glavnega izvršnega direktorja začasno zamenjal Imre Balogh, novi predsednik upravnega odbora pa je postal Marko Simoneti.