Svet

Zagnali že drugi jedrski reaktor, javnost je proti

STA
15. 10. 2015, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na Japonskem so danes po dveh letih ustavitve delovanja jedrskih reaktorjev zaradi nesreče v Fukushimi ponovno zagnali že drugega v nekaj mesecih. Znova je začel delovati reaktor v nuklearki Sendai, kjer so že avgusta zagnali prvi reaktor. Vrnitev države k jedrski energiji javnost spremlja s precejšnjo mero nasprotovanja.

Twitter

Drugi reaktor v jedrski elektrarni Sendai, ki leži okoli 1000 kilometrov jugozahodno od Tokia in je v lasti podjetja Kyushu Electric Power, je začel delovati v zgodnjih dopoldanskih urah po lokalnem času.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, bo sedaj trajalo več dni, da pristojni spravijo delovanje reaktorja na operativno raven in ga bodo lahko novembra vključili v komercialno dejavnost.

Delovanje že drugega reaktorja je Japonska obnovila več kot štiri leta po uničujočem potresu in cunamiju, ki je marca 2011 močno poškodoval jedrsko elektrarno Fukushima. Po tem so ustavili obratovanje vseh 48 reaktorjev in začela se je vneta razprava o usodi jedrske energije v državi.

Za zagotovitev energetskih potreb so sicer vmes začasno zagnali dva reaktorja, a so ju septembra 2013 spet izključil iz omrežja, s čimer je bila država slabi dve leti povsem brez jedrske energije.

Delovanje že drugega reaktorja je Japonska obnovila več kot štiri leta po uničujočem potresu in cunamiju, ki je marca 2011 močno poškodoval jedrsko elektrarno Fukushima.

Premier Shinzo Abe si je ves čas prizadeval za obnovo njene proizvodnje, medtem ko ji javnost zaradi posledic katastrofe v Fukushimi, ki je bila najhujša jedrska nesreča po Černobilu leta 1986, v precejšnji meri nasprotuje.

Kot je na novinarski konferenci zagotovil glavni vladni sekretar Yoshihide Suga, bo vlada nadaljevala s programom obnove proizvodnje jedrske energije in zagonom reaktorjev. Te so v zadnjih letih nadgradili in uvedli tudi novo ureditev na področju njihovega delovanja.