Svet

Air France potrdil načrt o ukinjanju delovnih mest

M.J.
5. 10. 2015, 15.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Francoski letalski prevoznik Air France je danes potrdil, da bi lahko v okviru novega načrta prestrukturiranja v naslednjih dveh letih brez dela ostalo 2900 ljudi. Štirje sindikati so že napovedali stavko, ki naj bi sovpadala z začetkom izvajanja programa prestrukturiranja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

airplane-pictures.net

Air France-KLM se sooča s hudo konkurenco drugih svetovnih prevoznikov, zato so želeli pilote, ki zaslužijo do 250.000 evrov letno, prepričati, naj letno za enako plačo letijo 100 ur več. Pogovori so prejšnji teden propadli, ker bi to dejansko pomenilo nižanje plač pilotov. Vodstvo se je moralo zato poslužiti alternativnega načrta z odpuščanjem.

Zaposleni so zaradi načrtov vodstva podjetja ogorčeni. Štirje sindikati so napovedali stavko, ki naj bi sovpadala z začetkom izvajanja programa prestrukturiranja, na sestanek vodstva na sedežu družbe v Roissyju pa je vdrlo več sto zaposlenih.

Direktorja za človeške vire Xavierja Broseto "so skoraj linčali", zato je moral preplezati nekaj ovir, preden je lahko zbežal, je povedal neimenovani sindikalni predstavnik. Hitro je moral oditi tudi glavni izvršni direktor Frederic Gagey, pogovore pa naj bi nadaljevali kasneje.

Viri z današnjega sestanka so povedali, da bi lahko brez dela ostalo 300 pilotov, 900 stevardes in stevardov ter 1700 članov letališkega osebja. Poleg tega naj bi iz flote 107 letal prihodnje leto umaknili pet letal na dolge linije, leto kasneje pa še devet. Lete na dolge linije naj bi skrčili za deset odstotkov, v dveh letih pa naj bi tako privarčevali 1,8 milijarde evrov.

Francoski premier Manuel Valls je obsodil "trdo linijo" pilotov. "Če se Air France ne bo spremenil, se spravlja v nevarnost," je minuli konec tedna dejal Valls. Francoska država ima v Air France, ki je glede na obseg prometa največji v Evropi in zaposluje 52.000 ljudi, še vedno 17,6-odstotni delež.