Svet

Sindikati: Air France delavcem grozi z odpuščanjem

STA
4. 9. 2015, 15.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vodstvo francoskega letalskega prevoznika Air France stopnjuje pritisk na delavce, ki se upirajo novemu načrtu prestrukturiranja. Alternativa so odpovedi letov in morda tudi odpuščanja, so jim sporočili po navedbah sindikatov.

Reuters

Air France je doslej v skladu z načrti prestrukturiranja zmanjševala število zaposlenih s prostovoljnimi odhodi. Sedaj pa želi doseči novih 1,8 milijarde evrov prihrankov, saj se konkurenca s strani zalivskih in nizkocenovnih letalskih prevoznikov krepi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Če dogovora o tem ne bo kmalu, menedžment napoveduje 10-odstotno zmanjšanje števila letov na dolge proge, so po srečanju sporočili vodilni sindikalisti. Prav tako bi bilo možno odpuščanje, pri čemer pa o številkah ni bilo govora.

Sindikati ocenjujejo, da bi lahko bilo ukinjenih od devet do 14 linij, pri čemer vsaka zaposluje okoli 350 ljudi. Vodstvo Air Franca je junija zanikalo govorice, da naj bi bilo ogroženih 3300 delovnih mest.

Letalska družba želi dogovor po navedbah sindikatov doseči do konca septembra, sicer bo posegla po alternativnih ukrepih.

Air France je v obdobju od 2012 do 2014 zmanjšal število zaposlenih za devet odstotkov oziroma 6313 oseb, še 800 naj bi jih - tudi ob ponujenih spodbudah - prostovoljno odšlo letos. Letalska družba je sicer v prvem letošnjem polletju poglobila izgubo za tri odstotke na 638 milijonov evrov.