Svet

Američani trdijo, da Rusija v Siriji gradi vojaško letalsko oporišče

STA/M.J.
15. 9. 2015, 13.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Jeff Davis je v ponedeljek v Washingtonu dejal, da nedavne ruske dejavnosti v sirskem obalnem mestu Latakia nakazujejo, da Moskva načrtuje gradnjo vojaškega letalskega oporišča. Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem obljubil, da bo Moskva še naprej vojaško podpirala sirski režim.

Reuters

Tiskovni predstavnik Pentagona je po poročanju britanske medije mreže BBC dejal, da na območje Latakie nenehno prihajajo ljudje in oprema. Povedal je še, da so ZDA zaskrbljene, ker bi lahko bile ruske vojaške dejavnosti v Siriji v navzkrižju z ZDA in zračnimi napadi njenih zaveznic proti skupini Islamska država (IS) v Siriji.

Moskva sicer zatrjuje, da vojaško opremo v Siriji dostavlja kot pomoč sirskemu režimu pod vodstvom Bašarja al Asada v boju proti IS.

Davis je omenjeno izjavil le nekaj dni potem, ko so sirski državni mediji poročali, da sta v državi pristali dve ruski transportni letali z 80 tonami človekoljubne pomoči. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je razkril, da naj bi šlo za šotore za begunce.

Neimenovani predstavnik ameriške administracije pa je za francosko tiskovno agencijo AFP v ponedeljek dejal, da je Rusija v Latakio poslala nekaj topniških enot in sedem tankov. "Zdi se, in vsi indici kažejo na to, da gre za protiletalsko obrambo," je še dejal.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem danes v tadžikistanski prestolnici Dušanbe, kjer sodeluje na srečanju organizacije kolektivne varnosti (CSTO), zatrdil, da bo Rusija še naprej vojaško pomagala sirskemu režimu.

"Sirsko vlado podpiramo v boju proti terorizmu. Pomagamo in bomo še naprej z vso potrebno vojaško asistenco," je še dejal. Dodal je, da je Asad pripravljen sodelovati s sirsko "zdravo" opozicijo v iskanju rešitve za končanje štiri leta in pol trajajoče državljanske vojne, a je glavna prioriteta boj proti IS, še poroča AFP.