Svet

Evropsko sodišče: pot na delo je del delovnega časa

B.K.
11. 9. 2015, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Evropsko sodišče je v primeru, ki so ga sprožili zaposleni v španskem varnostnem podjetju razsodilo, da se delavcem, ki nimajo stalnega kraja dela, v delovni čas šteje tudi čas prevoza na delo, piše ruski spletni portal Sputnik.

Arhiv Svet24

Delavci brez stalnega kraja dela morajo imeti delovni čas prilagojen vožnjam na delo, je razsodilo Evropsko sodišče.

Zadeva je bila pred Evropsko sodišče poslana zaradi pravnega izpodbijanja španskega sindikata v imenu zaposlenih v varnostnem podjetju iz Madrida, ki vgrajuje protivlomno varnostno opremo v domove in poslovne prostore.

Potem ko je družba zaprla svoje regionalne pisarne v letu 2011, so bila njenim tehnikom dodeljena službena vozila in seznam nalog za delo v naslednjih dneh, od katerih so nekatere bile več kot 100 kilometrov oddaljene od njihovih domov.

Špansko Visoko sodišče se je s primerom obrnilo na Evropsko sodišče, to pa je v četrtek razsodilo, da delavci, ki nimajo stalnega ali običajnega delovnega mesta, delajo od trenutka ko gredo od doma in do trenutka, ko se vrnejo domov.

»Med potrebnim časom potovanja – ki v splošnem ne more biti skrajšano – delavci ne morejo svobodo uporabljati svojega časa in s tem realizirati svojih lastnih interesov,« piše v sklepu sodišča, ki bo mnoge delodajalce prisilil, da ponovno razmislijo o urnikih svojih zaposlenih.