Svet

Madžarska za pospešitev gradnje ograje na mejo poslala več tisoč vojakov

STA/M.J.
11. 9. 2015, 14.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Madžarska je na mejo s Srbijo poslala dodatnih 3800 vojakov, s čimer želi pospešiti dokončanje gradnje tamkajšnje ograje, je danes sporočil madžarski obrambni minister Istvan Simicsko. Budimpešta želi čim prej dokončati štirimetrsko ograjo ob meji s Srbijo in tako ustaviti množičen begunski val.

Reuters

Kljub bodeči žici, ki jo je na 175 kilometrov dolgi meji Madžarska postavila prejšnji mesec, je samo v četrtek na madžarska tla stopil 3601 migrant, s čimer je bil podrt rekord iz srede, ko je mejo prečkalo 3321 migrantov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Prva naloga vojakov bo tako dokončati štiri metre visoko ograjo. Kot je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI danes dejal Simicsko, dnevno postavijo okoli 10 kilometrov ograje, Budimpešta pa je že v četrtek ocenila, da bi lahko bila končana do začetka oktobra.

Prav zamude pri gradnje ograje, ki jo je EU večkrat ostro kritizirala, naj bi po ocenah vodile v ponedeljkov odstop prejšnjega obrambnega ministra. Kot navaja AFP, ni jasno, koliko vojakov je pri gradnji ograje sodelovalo doslej.

Po navedbah virov naj bi sicer od srede, ko je vojska blizu meje s Srbijo začela vojaške vaje, potekala obširna mobilizacija. Proti meji naj bi se valilo več deset vojaških vozil.

Madžarska vojska je sicer za zdaj vpeta zgolj v gradnjo ograje, a v skladu z novo zakonodajo, ki bo v veljavo stopila v torek in med drugim kriminalizira nezakonito prečkanje meje, bo sodelovala tudi pri procesiranju prošenj za azil in upravljanju vstopnih točk za migrante.

Madžarski parlament pa bo 21. septembra glasoval tudi o krepitvi pooblastil policije in vojske. V skladu s tem predlogom bi vojska skupaj s policijo patruljirala ob meji, v izrednih razmerah pa bi lahko varnostne sile tudi uporabile orožje.

Madžarska je ena glavnih vstopnih točk za migrante, ki si želijo v EU, od začetka leta pa je njeno mejo prečkalo več kot 145.000 prebežnikov. Iz Madžarske, kamor pridejo prek Turčije, Grčije, Makedonije in Srbije, jih večina želi pot nadaljevati naprej proti Avstriji in Nemčiji.