Svet

IS naj bi v Iraku in Siriji uporabljal kemično orožje

STA/M.J.
11. 9. 2015, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Džihadisti skupine Islamska država naj bi v Siriji in Iraku uporabljali kemično orožje, je za britanski BBC povedal neimenovani ameriški predstavnik. ZDA so zabeležile najmanj štiri primere uporabe iperita, bojnega strupa iz skupine mehurjevcev.

Reuters

Iperit naj bi uporabili v surovi obliki v prahu, ki so ga primešali tradicionalnemu eksplozivu v npr. minometnih granatah. Ob eksploziji prah iperita ožge tiste, ki so mu izpostavljeni, je za BBC pojasnil omenjeni ameriški predstavnik.

BBC navaja, da je dokaze za te trditve videla tudi njihova novinarska ekipa na turško-sirski meji.

Iperit lahko deluje preko kože, oči ali dihal, če je uporabljen kot plin. Lahko se ga tudi zaužije, če je v trdni obliki. V stiku s kožo oz. sluznico ustvarja mehurje.

Običajno Iperit sicer ni smrten, vendar pa proti njemu ni kake učinkovite obrambe ali "zdravila", razen fizične zaščite pred njim in temeljitega izpiranja, če se pride z njim v stik.

Kje naj bi pripadniki IS dobili iperit, ni povsem jasno, saj naj bi bilo kemično orožje, ki ga je imel režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, bolj ali manj uničen. Kot je za BBC povedal omenjeni ameriški predstavnik, ZDA domnevajo, da ga džihadisti najverjetneje izdelujejo sami.

"Ocenjujemo, da imajo aktivno raziskovalno skupino za razvoj kemičnega orožja in da skušajo izpopolniti njegovo uporabo," je povedal. Pojasnil je še, da je znanje o izdelavi iperita praktično splošno dostopno, njegova proizvodnja pa tudi ni zapletena.

Obstaja tudi možnost, da so džihadisti prišli do skritih skladišč kemičnega orožja v Siriji ali Iraku. V ZDA sicer menijo, da je to manj verjetno, saj bi tako skladišče, če bi v Iraku obstajalo, verjetno prej odkrili že ameriški vojaki, ko so bili tam celo desetletje. Podobno pa je manj verjetno, da bi IS zasedel kako Asadovo skladišče, saj je moral režim leta 2013 predati vse svoje zaloge kemičnega orožja, ali pa bi ga doletel ameriški letalski napad.

Sirija naj bi bila zato očiščena kemičnega orožja, potem ko je Asadov režim oktobra 2013 začel predajati svoje zaloge, proces pa je bil zaključen junija naslednje leto. Da je Sirija predala vseh 1180 ton prijavljenega kemičnega orožja, je potrdila tudi Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW).