V poslanici organizatorju svetega oz. jubilejnega leta, italijanskemu prelatu Rinu Fischelli, je argentinski škof podrobno naštel različne določbe, da bi lahko bilo odveze grehov deležno čimvečje število ljudi, med njimi bolniki in zaporniki, ki se ne morejo osebno pokesati v katedralah ali cerkvah.

Najbolj šokantna je določba, ki zadeva umetno prekinitev nosečnosti. Papež je zapisal, da se je odločil, "ne glede na vse, kar temu nasprotuje, duhovnikom podeliti možnost odpustiti greh splava vsem tistim, ki so ga storili in ki s skesanim srcem zanj prosijo odpuščanja".

"Dobro poznam razmere, ki so jih vodile v to odločitev. Vem, da gre za eksistencialno in moralno dramo. Srečal sem številne ženske, ki so v svojem srcu nosile brazgotino te težke in boleče odločitve," je dodal sveti oče. Čeprav nekatere tragedijo splava izkusijo le s površno zavestjo, so številne prepričane, da niso imele druge izbire, je še navedel papež. "Mislim na vse ženske, ki so se zatekle k splavu," je dodal.

78-letni Frančišek je ob drugi obletnici svoje izvolitve 11. marca napovedal izredno jubilejno leto, posvečeno usmiljenju, ki bo potekalo od 8. decembra do 20. novembra 2016. Jubilejno leto je v skladu s katoliško tradicijo čas za odpuščanje. Med njim v Rimu pričakujejo na milijone romarjev, organizirali ga bodo tudi po vseh škofijah po svetu.