Svet

Teroristi resno ogrožajo celoten Balkan, država BiH pa bo razpadla

R.T.
14. 8. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred nekaj dnevi so predstavniki radikalne Islamske države objavili zemljevid, na katerem so označena ozemlja, ki naj bi jih zavzeli do leta 2020.

Youtube

Novi zemljevid kaže, da naj bi pripadniki Islamske države v naslednjih nekaj letih zavzeli Španijo, Kitajsko, Severno Afriko, celoten Srednji vzhod in Balkan. Med zavzetimi državami je tudi Slovenija. Karto je objavil novinar BBC Andrew Hosken, ki je o IS napisal knjigo Empire of Fear: Inside the Islamic State (Imperij strahu: Znotraj Islamske države). V knjigi je navedel teritorialne težnje IS in kam vse bo razširila kalifat – državo, ki jo nadzorujejo šariatski zakoni. IS je že tudi poimenovala predele, ki jih namerava zasesti.

PO POTEH MAVROV
Andaluz je arabsko ime za dele Španije, Portugalske in Francije, ki so jih v 8. stoletju zasedli Mavri. V knjigi je avtor napisal tudi, da ima IS okoli 50.000 pripadnikov in okoli dve milijardi funtov premoženja, predvsem zaradi kontrole nad nafto v Iraku in Siriji. Tekom svoje vladavine so povzročili veliko grozodejstev in so odgovorni tudi za smrt hrvaškega delavca Tomislava Salopeka. Do zdaj naj bi ubili več kot 170.000 ljudi, večinoma kristjanov in šiitov. Otroke, stare okoli 12 let, silijo v vojsko, na tisoče žensk pa so prisilili v spolno suženjstvo. Znani so tudi po tem, da usmrtijo homoseksualce tako, da jih mečejo z visokih stavb. Ogromno ujetnikov so obglavili, videe teh grozljivih usmrtitev pa so objavili na spletu.

ZAVZETI SVET
Hosken je zapisal, da želijo zavzeti vse, kar smatrajo za islamski svet, a se ne mislijo ustaviti tam. Ko bodo enkrat dobili svoj kalifat, se mislijo spraviti na preostali svet. »Ves svet vidijo pod svojim nadzorom,« je povedal novinar. »Seveda je celoten svet obrnjen proti njim, tako da se ta scenarij zdi neverjeten,« je dejal, a dodal, da so se zdeli tudi začetki Islamske države sprva neverjetni. Novinar je poudaril, da se mora preostali svet zavedati, da Islamska država ne želi le ustvariti svojega kalifata in potem živeti v miru. Želijo si podrediti celoten svet. Uspelo jim je destabilizirati Irak in Sirijo, bili so na dobri poti, da jim to uspe tudi v Savdski Arabiji ter Libiji, in pred kratkim so uničili glavno industrijo v Tuniziji – turizem. Hosken pravi, da je strah, da bodo kmalu prišli tudi do biološkega in/ali kemičnega orožja, popolnoma upravičen, glede na denar, ki ga imajo. Ne dvomi, da bi, če bi prišli do orožja za množično uničevanje, to brez pomisleka uporabili.

OBSTAJAJO ŽE DESETLETJA
Hosken je tudi razkril, da Islamska država ni nova teroristična skupina. Nastala je že pred letom 1990. Že leta 1996 je Abu Musab al-Zarkavi, ustanovitelj skupine, ki je pozneje postala IS, napisal program, ki bi IS do leta 2020 vodil do zmage. »Leta 2010/2011 je bil svet zelo blizu uničenja te organizacije. Kar 80 odstotkov njihovih voditeljev je bilo ujetih ali ubitih, preostali so zbežali. A jih nismo dokončno uničili in zdaj so se vrnili kot rak,« je zapisal Hosken. Poudaril je še, da si Islamska država želi, da bi jo Zahod napadel, saj verjamejo, da bi to preostali muslimani videli kot napad na islam in se jim pridružili v boju proti Zahodu. Lahko da je prav to razlog, da velesile niso poslale večjih kopenskih enot v Sirijo. A najverjetneje se bo to prej ali slej zgodilo.