Svet

Pogajanja Grčije s posojilodajalci so se začela

STA
27. 7. 2015, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predstavniki mednarodnih posojilodajalcev so prišli v Grčijo, kjer so s predstavniki vlade nemudoma začeli pogajanja o tretjem programu pomoči, je v Bruslju danes zatrdila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva. Medtem pa viri blizu grške vlade trdijo, da bodo pogajalske skupine v Atenah z delom začele šele v torek.

Arhiv Svet24

Predstavniki institucij so se v Atene odpravili, ko so bile izpolnjene obljube o sprejemu dveh paketov reform, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob predstavnikih t.i. trojke - EU, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB)- se pogajanj udeležujejo tudi predstavniki stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM).

Obe strani sta pod velikim pritiskom, da sporazum o novi pomoči, vredni do 86 milijard evrov, skleneta pred 20. avgustom. Takrat morajo Atene vrniti 3,2 milijarde evrov ECB.

"Korak za korakom napredujemo v smeri programa za Grčijo," je dejala Andreeva. Po njenih besedah sicer institucije od Grčije pričakujejo še več reform.

Grčija se je zaradi pomanjkanja denarja konec junija znašla na robu bankrota. Banke so bile več dni zaprte, sedaj pa oblasti počasi odpravljajo omejitve. Grškim podjetjem so tako od petka znova omogočena plačila v tujino do višine 100.000 evrov, Grki pa lahko na potovanje s sabo vzamejo do 2000, in ne več do 1000 evrov.