Slovenija

Milanović: Hrvaška za odstop od arbitražnega sporazuma

STA
27. 7. 2015, 12.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes po srečanju s predsedniki hrvaških parlamentarnih strank v Zagrebu dejal, da so se strinjali, da naj Hrvaška v skladu s pravili mednarodnega prava odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Drugačnega mnenja je slovenski premier Miro Cerar, ki je ocenil, da hrvaška stran v skladu z mednarodnopravnimi pravili ter pravili v arbitražnem sporazumu ne more izstopiti iz arbitražnega procesa.

Arhiv

Milanović na novinarski konferenci ni želel povedati, ali ima hrvaška stran po izbruhu arbitražne afere kakršne koli stike s slovensko stranjo. "Vsi mislimo enako. Hrvaška ne more ostati pri sporazumu o arbitraži, odstopiti mora od njega in ga nemudoma suspendirati v skladu z mednarodnim pravom. To bo naša zahteva do sabora. Pričakujem veliko podporo," je dejal Milanović.

"Menim, da je prav, da se politične strasti umirjajo in se jih ne spodbuja ne na naši ne na hrvaški strani," pa je poudaril Cerar in izrazil še željo, da bi v duhu dobrososedskih odnosov na vsaki strani prispevali k temu, da se bo arbitražni proces nadaljeval in da bo lahko sodišče zaključilo delo in razrešilo sporazum po arbitražni poti, ki je po njegovih besedah pomemben primer, kako se lahko spori med državami urejajo na praven in konstruktiven način.

Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško se je znašla na udaru v minulem tednu, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik.