Svet

Kenija navdušeno sprejela slavnega sina Baracka Obamo

STA
24. 7. 2015, 20.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Barack Obama je danes prvič kot predsednik ZDA obiskal Kenijo, domovino svojega očeta. Ta je pokopan v odročni kenijski vasi Kogelo, kjer še vedno živi veliko Obamovih sorodnikov, katere obisk pa predsednik nima v načrtu.

Reuters

Obama kot predsednik ZDA Kenije doslej še ni obiskal. Nazadnje si je premislil leta 2013, in sicer zaradi nasprotovanja kenijskemu predsedniku Uhuruju Kenyatti, ki ga je Mednarodno kazensko sodišče obtoževalo podžiganja etničnega nasilja leta 2007. Obtožnico je sodišče kasneje umaknilo, tako da je bila ta ovira premagana in Obama je prišel na obisk.

Obama se bo v soboto v Nairobiju udeležil globalnega vrha o podjetništvu, Kenyatta mu pripravlja večerjo, v nedeljo pa bo imel še govor, preden bo nato zvečer odpotoval v Adis Abebo, kjer se bo srečal z voditelji Etiopije in kot prvi predsednik ZDA obiskal sedež Afriške unije.

Obamovi sorodniki iz Kogela so upali, da bo prišel tudi do njih, a to zaradi varnosti ni predvideno. Po Keniji namreč napada in mori somalijska skrajna milica al Šebab, ki je povezana z Al Kaido. Obamova babica Sarah se je zato odločila, da se z vnukom sreča v Nairobiju, kjer bo spala v istem hotelu kot on. Poleg tega je predsednika že na letališču pozdravila njegova polsestra Auma.

Kenija je sicer nad Obamovim obiskom navdušena, saj ga imajo tamkajšnji prebivalci za svojega. Za varnost Obame skrbi poleg armade tajnih agentov še kakih 10.000 kenijskih policistov, v zraku so ameriška letala, v Indijskem oceanu pa mornarica.