Slovenija

Zagreb danes pisal arbitražnemu sodišču

STA
24. 7. 2015, 17.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaški sabor bo na izredni seji v sredo in četrtek razpravljal o novih okoliščinah pri izvajanju arbitražnega sporazuma med Hrvaško in Slovenijo. Za ponedeljek so v Banskih dvorih sklicali tudi srečanje predsednikov parlamentarnih strank. Zagreb je medtem danes arbitražno sodišče pisno obvestil o svojem videnju afere.

Arhiv Svet24

Na spletni strani sabora so napovedali sejo za 29. in 30. julij le nekaj ur po tem, ko so iz vlade predsedniku sabora Josipu Leku poslali zahtevo za sklic izredne seje. Na seji bodo razpravljali o trajnosti in prihodnosti arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Izredno sejo parlamenta so v četrtek zahtevale tudi nekatere opozicijske stranke.

V Zagrebu ne izključujejo možnosti, da bi Hrvaška razveljavila arbitražni sporazum, ker je arbitražni postopek kompromitiran zaradi ravnanja slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik. Neimenovani vir iz hrvaške vlade je danes ocenil, da bi bilo najboljše, če bi se arbitražno sodišče kar samo razpustilo, ker odločitev, ki je napovedana za december, ne bo v skladu z arbitražnim postopkom.

Kabinet premierja Zorana Milanovića bo poslancem predlagal sprejem sklepov o novih okoliščinah glede arbitraže. Besedilo še pripravlja, več o njem pa bo verjetno znano v ponedeljek po sestanku na sedežu vlade. Premier Milanović je namreč v ponedeljek na sestanek povabil predsednike vseh poslanskih skupin. Začel se bo ob 11. uri.

Na sedežu hrvaške diplomacije so danes potrdili, da so o svojem videnju škandala danes pisno obvestili tudi arbitražno sodišče. Poslali naj bi spletne povezave za posnetke spornih telefonskih pogovorov kot tudi prevode transkriptov.

Pomočnica hrvaške zunanje ministrice Andreja Metelko Zgombić je ob tem izjavila, da želijo storiti pravi korak na pravi način, ker so pri preučevanju obsežnih materialov o škandalu prišli do "neverjetnih" ugotovitev. O vsem naj bi obvestili tudi Evropsko komisijo.

Arbitražno sodišče je v četrtkovem sporočilu za javnost sprejelo odstop Sekolca in zapisalo, da je v skladu z arbitražnim sporazumom zdaj na potezi slovenska vlada, da v 15 dneh imenuje novega člana sodišča.

Na današnjem srečanju predstavnikov parlamentarnih strank so po besedah premierja Mira Cerarja soglasno sklenili, da bo Slovenija v roku 15 dni imenovala novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško.