Svet

Papež molil pred znamenitim torinskim prtom

sta/mv
21. 6. 2015, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Papež Frančišek je danes obiskal Torino, kjer je v katedrali svetega Janeza Krstnika molil pred znamenitim torinskim prtom oz. svetim sindonom, v katerega naj bi po prepričanju kristjanov po smrti zavili truplo Jezusa Kristusa. Papež si je prt ogledal ob začetku dvodnevnega obiska Torina, med katerim se bo srečal tudi z migranti in brezdomci.

Reuters

Papež je več minut molil pred torinskim prtom ob navzočnosti nekaterih duhovnikov in redovnic, nato pa je sveti sindon tudi blagoslovil, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Torinski prt so nazadnje javno razstavili leta 2010 in ga sedaj lahko obiskovalci občudujejo le vsakih nekaj let. Na ogled so ga letos postavili sredi aprila, občudovati pa ga bo možno le še do prihodnje srede. Po prepričanju številnih vernikov je to prt, v katerega so zavili umrlega Jezusa po smrti na križu. A po drugi strani kritiki menijo, da prt izvira iz srednjega veka ter da gre za prevaro.

Papež je v Torino prispel dopoldne, na letališču pa ga je sprejel izvršni direktor proizvajalca avtomobilov Fiat Chrysler Sergio Marchionne. Med dvodnevnim obiskom se bo papež sestal z mladoletnimi zaporniki, migranti in tudi brezdomci. V ponedeljek naj bi se tudi zasebno srečal z nekaterimi svojci.