Slovenija

Lions klubi Slovenije v tem delovnem letu z več kot 2000 dobrodelnimi akcijami

sta/mv
21. 6. 2015, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Letos mineva 25 let odkar so v Sloveniji začeli delovati Lions klubi. V teh letih je po državi nastalo 54 klubov, vanje je vključenih več kot 1400 oseb. Samo v delovnem letu 2014/2015 je bilo po podatkih Zveze Lions klubov Slovenije prirejenih več kot 2000 dobrodelnih akcij.

Guverner zveze Jurij Šarman, ki zaključuje svoj mandat, poudarja: "Naše aktivnosti usmerjamo tja, kjer je pomoč potrebna. Hkrati pa na tak način opozarjamo in ozaveščamo o najbolj perečih zadevah." Zveza je v tem letu zbrala 440.800 evrov, celoten izkupiček pa je bil uporabljen za dobrodelne namene.

Ker so se Lions klubi sprva posvečali slepim in slabovidnim, je tudi danes veliko pozornosti namenjene temu področju. Letos so člani klubov tako zbirali sredstva za celostno zgodnjo obravnavo slepih in slabovidnih otrok do šestega leta. Poleg tega je bila že četrtič organizirana vseslovenska akcija zbiranja rabljenih očal. S projektom, ki poteka po vsem svetu, želijo pomagati posameznikom z okvarjenim vidom, ki si ne morejo privoščiti očal. Pripadniki Lionsov želijo spodbuditi osebe, da donirajo očala, ki jih ne potrebujejo več, s tem pa pripomorejo tudi k varovanju okolja.

Največja akcija slovenske zveze, ki se imenuje Tečem, da pomagam, je bila do sedaj organizirana trikrat. Gre za tek z zavezanimi očmi, ki skuša ljudem približati izkušnje slepih in slabovidnih. Nazadnje, ko je akcija potekala v 11 mestih po državi, je bil vključeno tudi osveščanje o gluhoti in naglušnosti. Udeleženci so se tako lahko pomerili v teku s čepki v ušesih.

Zveza, ki deluje izključno na prostovoljni osnovi, je tudi ena od pobudnic projekta ljudske kuhinje v Ljubljani. Zavod Pod strehco nudi kosila in izobraževalne programe, vsa prejeta sredstva pa nameni pripravi novih obrokov.

Ker so v Zvezi Lions klubov Slovenije pred leti ugotovili, da trgovinam ob koncu dneva ostaja neoporečna hrana, ki pristane v smeteh, so začeli z zbiranjem viškov hrane. Člani zbrane izdelke vsakodnevno dostavljajo različnim zbirnim centrom, med katere spadajo varne hiše, zavetišča itd. Prejemnikov hrane je že več kot 1000.

Zveza k humanitarnosti spodbuja tudi osnovne šole. Slovenija že več kot 10 let sodeluje v mednarodnih natečajih Plakat miru. V zadnji natečaj, ki je potekal pod naslovom Mir, ljubezen in razumevanje, je bilo vključenih skoraj 1600 otrok iz 111 slovenskih osnovnih šol. Strokovna komisija je med 160 plakati izbrala zmagovalca, ta pa se je uvrstil tudi v svetovni finale, kar se je v Sloveniji zgodilo drugič.