Svet

Nemčija na zahtevo Egipta pridržala novinarja Al Džazire

sta/mv
21. 6. 2015, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemška policija je na letališču v Berlinu v soboto aretirala novinarja arabske televizijske mreže Al Džazira Ahmeda Mansurja. Nemčija je ravnala na podlagi mednarodnega naloga za aretacijo, ki ga je izdal Egipt, domovina Mansurja. Egiptovsko sodišče je lani Mansurja v odsotnosti obsodilo na 15 let zapora.

Mansur je na svojem računu na Twitterju po aretaciji zapisal, da so ga pridržali na berlinskem letališču in da ga bodo odvedli pred preiskovalnega sodnika. Nemška zvezna policija je kasneje potrdila, da so 52-letnega novinarja, ki je bil namenjen v katarsko Doho, aretiran na letališču Tegel. Policija je sporočila, da Egipt v nalogu za aretacijo Mansurju očita "več zločinov", ni pa želela izdati podrobnosti.

Al Džazira je prav tako potrdila aretacijo in razkrila, da je egiptovsko sodišče Mansurja lani v odsotnosti obsodilo na 15 let zapora zaradi "mučenja odvetnika" leta 2011 na trgu Tahrir v središču Kaira, kjer je bilo središče protestov, ki so zrušili avtoritarnega predsednika Hosnija Mubaraka.

Mansur je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v posnetku, ki ga je v soboto predvajala Al Džazira, povedal, da mu očitajo posilstvo, ugrabitev in tatvino, obtožbe pa je označil za "izmišljotino".

Egiptovske oblasti bodo po poročanju medijev vztrajale pri izročitvi Mansurja. Vlada predsednika Abdela Fataha al Sisija, ki Egipt vodi od vojaške odstavitve islamističnega predsednika Mohameda Mursija, že dalj časa Al Džaziri očita, da podpira Mursijevo Muslimansko bratovščino. Televizijska mreža vztrajno trdi, da poroča objektivno.

Mansur, ki ima poleg egiptovskega tudi britansko državljanstvo, je Nemčiji še očital, da je pomagač egiptovskega režima. Sedaj mora nemški sodnik odločiti, ali naj sproži postopek izročitve.