Svet

Na severu Evrope ob napetostih z Rusijo Natove letalske vaje

STA
25. 5. 2015, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Šest članic Nata in še tri države so danes na severu Evrope začele letalske vojaške vaje, v katerih sodeluje več kot 4000 ljudi in prek 100 letal. Vaje Arktični izziv 2015 so največje tovrstne doslej, potekajo pa v času napetosti z Rusijo.

Reuters

Vaje vodi članica zavezništva Norveška, sogostiteljici pa sta nečlanici Finska in Švedska. Na vajah sodelujejo še Velika Britanija, Francija, Nemčija, Nizozemska in ZDA ter nečlanica Švica, potekale pa bodo do 4. junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Oporišča za letala so v norveškem Bodu, švedskem Kallaxu in finskem Rovaniemiju. Med vajami naj bi bilo v zraku največ 90 letal. Poleg letal tipa F-16, F-18, mirage 2000, eurofighter typhoon in JAS gripen na vajah sodelujejo še tankerji in letala AWACS, ki skrbijo za spremljanje, nadzor in poveljevanje.

Kot je povedal vodja vaj, norveški general Jan Ove Rygg, je njihov cilj v tesnem sodelovanju s partnericami v Natu izuriti enote za izvedbo kompleksnih letalskih operacij. Scenarij vaj temelji na v ZN odobreni Natovi operaciji nad Libijo leta 2011.

Vaje sicer potekajo v senci napetosti z Rusijo. Ta je v zadnjih letih povečala število vojaških preletov na območju. Stockholm je na primer prejšnjih teden na lov za dvema ruskima bombnikoma v mednarodnem zračnem prostoru ob švedskem poslala dva lovca.