Črna kronika

Kangler znova na zatožni klopi zaradi stanovanja za vedeževalko

STA
25. 5. 2015, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na okrajnem sodišču v Mariboru se je danes začel ponovni sodni postopek zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja zaradi domnevne vpletenosti v sporno dodelitev občinskega stanovanja vedeževalki. A niso prišli daleč, saj je bila glavna obravnava zaradi najverjetnejše dodelitve primera drugemu sodniku preložena za nedoločen čas.

STA
Kangler se zagovarja na obtožbe, da je kot župan zlorabil svoj položaj in posredoval pri Vindiš Furmanovi, da sklad zaposli njegovo tedanjo podžupanjo.

Ponovno sojenje je potrebno, ker je vrhovno sodišče avgusta lani razveljavilo pravnomočno obsodbo Kanglerja, s katero je bil ta maja 2013 zaradi zlorabe uradnega položaja in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje obsojen na sedem mesecev zapora.

Tožilstvo, ki ga namesto razrešenega višjega tožilca Borisa Marčiča tokrat zastopa okrožna državna tožilka Saša Lutarič, je danes predstavilo nekoliko spremenjeno obtožnico. V njem Kanglerja znova obtožuje izrabe svojega položaja in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, ker naj bi leta 2010 posredoval pri direktorici Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanji Vindiš Furman, da vedeževalki Karin Ježovita odda v najem stanovanje, čeprav za to ni izpolnjevala pogojev. Dodatno je obtožbe opremilo še z očitkom, da je stanovanjski sklad kupil omenjeno stanovanje prav zanjo.

Sodnik Boštjan Polegek, ki je vodil že prvotni sodni postopek, sprememb obtožnice ni odobril, saj se je obtoženemu po novem očitalo hujše kaznivo dejanje kot prej, kar v ponovljenem sojenju ni mogoče. Zato je odredil, da sojenje do morebitne drugačne spremembe obtožnice teče na podlagi prvotne obtožnice iz leta 2012.

Na zahtevo obrambe obtoženega je dal tudi preveriti ustreznost preiskovalnega sodnika Matjaža Štoka, ki je izdal odredbo za zaseg dokumentacije stanovanjskega sklada. Izkazalo se je, da se je omenjeni sodnik v neki drugi zadevi zoper Kanglerja izločil iz postopka, ker Kanglerja dobro pozna in se z njim druži v prostem času. Ker se s tem poraja dvom v nepristranskost omenjenega sodnika, je Polegek izločil omenjeno dokazno gradivo iz sodnega spisa.

Ker se je sam že seznanil z omenjenim dokaznim gradivom, je Polegek ocenil, da se mora tudi sam izločiti. S tem se je strinjala tudi Kanglerjeva obramba. Končno odločitev, ali bo zadeva dodeljena drugemu sodniku, bo sprejel predsednik sodišča. Za danes predvideno zaslišanje prič so zato odpovedali, glavno obravnavo pa preložili za nedoločen čas.

Za Kanglerjevega zagovornika Marka Bošnjaka je takšna odločitev sodišča logična. "Sprememba obtožbe je očitno nedovoljena in je sodišče popolnoma pravilno odločilo, da se takšna sprememba ne dopusti. To je bil zgolj poskus dodatnega šikaniranja Kanglerja, ki ga je sodišče učinkovito in pravilno preprečilo," je povedal v izjavi za medije.