Svet

Turčija želi okrepiti sodelovanje z BiH

sta/mv
20. 5. 2015, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v Sarajevu poudaril, da Turčija zelo zanimajo razmere v BiH in napovedal podporo Ankare vstopu BiH v Natu in EU ter krepitev gospodarskega sodelovanja med državama in boja proti terorizmu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Reuters

Erdogan je še razkril, da je v Turčijo prispelo okoli 14.000 ljudi iz različnih držav, za katere sumijo, da so povezani s terorizmom. V BiH je Turčija vrnila okoli 141 ljudi, ker naj bi bili povezani s terorizmom. "Med nami ni nesoglasij. Na podoben način gledamo na mednarodne dogodke, druži pa nas tudi boj proti terorizmu," je na skupni novinarski konferenci dejal predsednik predsedstva BiH Mladen Ivanić. Erdogan je na prvem obisku v BiH, odkar je bil lani izvoljen za predsednika Turčije. Kot turški premier je BiH obiskal večkrat.

Obisk je zelo pomemben

Ta obisk je za nas zelo pomemben in pričakujemo, da bo bistveno prispeval k razvoju odnosov med državama, je še dejal Erdogan, ki ga je na obisku v BiH spremljala večja skupina turških ministrov in gospodarstvenikov.

Ob robu obiska turškega predsednika so podpisali nekaj meddržavnih pogodb in memorandum o sodelovanju. Erdogan je tudi napovedal, da naj bi podpisali komercialni kredit v vrednosti 50 milijonov evrov, ki jih je turška Ziraat banka odobrila podjetjem v BiH. "Gre za pomembne investicije," je še dejal.