Svet

Kopilot letala Germanwings naj bi usoden manever preizkusil že prej

STA
6. 5. 2015, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kopilot letala družbe Germanwings, ki je glede na dosedanje ugotovitve letalo namerno strmoglavil v francoske Alpe, naj bi usoden manever preizkusil že na predhodnem letu iz Düsseldorfa v Barcelono. Za minuto naj bi spuščal letalo, poroča nemški Bild, ki se sklicuje na navedbe preiskovalcev.

Reuters
S sabo je v smrt potegnil še 149 ljudi.

Glede na navedbe neimenovanih virov iz vrst francoskih preiskovalcev je 27-letni Andreas Lubitz preizkusil "nadzorovan, minuto dolg spust, za katerega ni bilo aeronavtičnih razlogov". Preiskovalci so to odkrili na podlagi pozorne preučitve podatkov črne skrinjice letala, ki beleži podatke o letu, navedbe Bilda povzemajo tuje tiskovne agencije.

Airbus 320 je namreč 24. marca zjutraj najprej opravil pot iz Düsseldorfa v Barcelono, nato pa iz španskega mesta poletel nazaj proti Nemčiji. Na krovu je bilo 150 ljudi, ki so vsi umrli, ko je letalo strmoglavilo v francoskih Alpah.

Francoski preiskovalci bodo danes objavili vmesno poročilo o preiskavi strmoglavljenja. Po pričakovanjih naj bi to še dodatno podkrepilo teorijo, po kateri je Lubitz letalo namerno strmoglavil.

Glede na dosedanje ugotovitve preiskovalcev se je Lubitz zaklenil v pilotsko kabino, v katero ni spustil pilota in drugega osebja, medtem pa začel spuščati letalo proti gorskemu pobočju. V tednu pred tem je na spletu brskal za samomorilskimi metodami in mehanizmom zapiranja pilotske kabine.

Lubitz je trpel za depresijo in bi moral biti na dan, ko naj bi strmoglavil letalo, na bolniškem dopust, a je potrdilo o tem skril in njegov delodajalec za težave ni vedel. Dogodek je sprožil številna vprašanja, tako o pravici do zasebnosti v tovrstnih primerih kot o preverjanju primernosti pilotov za opravljanje dela