Slovenija

Tožbeni zahtevek NKBM proti Kovačiču utemeljen

STA
6. 5. 2015, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Okrožno sodišče v Mariboru je v odškodninski tožbi NKBM proti nekdanjemu predsedniku uprave banke Matjažu Kovačiču v vmesni sodbi odločilo, da je tožbeni zahtevek po podlagi utemeljen, poročajo mediji. Odločitev o višini zahtevka in stroških postopka bo sodišče sporočilo v končni odločbi, je pojasnila Kovačičeva odvetnica Simona Preininger.

Wiki, STA

Odločitev mariborskega sodišča je prva večja dobljena odškodninska tožba proti pomembnejšim bankirjem, ki pa še ni pravnomočna, poročajo časniki.

Uprava NKBM, takrat pod vodstvom Aleša Hauca, je proti Kovačiču in nekdanji članici uprave Manji Skernišak vložila tožbo v višini 23,1 milijona evrov zaradi domnevne opustitve dolžnega ravnanja pri odobritvi petih kreditov, in sicer Stavbarju Gradnje, Gradisu Celje, Pom Investu, Celjski borzni hiši ter Centru Naložbe.

Preiningerjeva je zaradi izločitve javnosti iz obravnave lahko komentirala le nekatera pravna stališča iz sodbe. Do teh je bila kritična, saj da so v nasprotju z ustaljeno sodno prakso in pravno teorijo. V NKBM sodbe ne pojasnjujejo, pravijo pa, da odškodninske tožbe vlagajo, da se povzročena škoda povrne v čim večji meri, še poročajo časniki.

Kovačič je ob robu ponedeljkove novinarske konference, na kateri je odgovarjal na očitke o domnevno spornih komunikacijah s politiko v času vodenja druge največje državne banke, sicer dejal, da si ne predstavlja, da bi sodnica Melita Puhr, ki je obravnave v celoti zaprla za javnost, dosodila kakorkoli drugače, kot v njegovo korist.

"Predvsem ker sta bila dva od petih kreditov, zaradi katerih smo bili toženi, poplačana več kot stoodstotno. Sicer na DUTB, ampak nisem jaz prenašal na DUTB z diskontom. Zakaj pa je banka tja prenesla kredit za 1,6 milijona evrov, ki ga je zdaj DUTB dobil poplačanega v višini deset milijonov evrov, je treba vprašati njih," je dejal Kovačič.