Svet

Zaradi suše visoka omejitev uporabe vode v Kaliforniji

The Guardian/B.K.
6. 5. 2015, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nujni ukrepi nalagajo, da morajo zaradi suše nekatere skupnosti za kar 36 odstotkov zmanjšati porabo vode. Uničujoča suša v tej bogati ameriški zvezni državi traja že četrto leto.

Facebook

Nujni ukrepi, ki od nekaterih skupnosti zahtevajo, da zmanjšajo porabo vode za kar 36 odstotkov, so bili sprejeti soglasno, na današnjem zasedanju Odbora za nadzor državnih vodnih virov.

»To je skupnostna kriza,« je dejala predsednica omenjenega odbora, Felicia Marcus in dodala, da želijo problem nasloviti čim bolj pravilno.

Pravila bodo najbolj udarila prebivalce mest, čeprav porabljajo zgolj 20 odstotkov vode. Ogromen kmetijski sektor, ki porabi kar 80 odstotkov vode pa je iz novega pravilnika izvzet.

Eden od glavnih ciljev novih pravil je zmanjšanje porabe vode za zalivanje trat in drugih okrasnih zunanjih površin.

Od mest bodo nova pravila udarila najmanj San Francisco, ki mora svojo porabo vode zmanjšati za 8 odstotkov, najbolj pa Sacramento, ki mora svojo porabo zmanjšati za kar 28 odstotkov. Los Angeles in San Jose pa se bosta morala odpovedati 16 oziroma 20 odstotkom vode.

Na obravnavi so se vodna okrožja pritoževala nad predpisi. Ti naj bi bili nepošteni, saj kaznujejo meščane za uporabo vode, ki jo uporablja kmetijstvo in industrija. Prav tako so prebivalci razjarjeni, ker so prejšnja leta plačevali dodatno za shranjevanje vode, ki pa je sedaj ne smejo uporabljati.