Svet

V Vietnamu 40. obletnico ponovne združitve obeležili s parado

STA
30. 4. 2015, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Vietnamu so 40. obletnico ponovne združitve države in umika Američanov obeležili z veliko parado v Hošiminhu, na kateri je sodelovalo 6000 vojakov in civilistov. "Velika zmaga spomladi leta 1975 predstavlja veličastno stran v zgodovini obrambe države," je v govoru na paradi dejal premier Nguyen Tan Dung.

Reuters

Vietnamci danes slavijo tako dan združitve kot dan osvoboditve, s katerima obeležujejo zmago severnovietnamskih sil in padec režima v Sajgonu, ki so ga podpirale ZDA.

"Sijajno smo zaključili zgodovinsko nalogo popolne osvoboditve juga in ponovne združitve države, s čimer smo našo državo popeljali v novo dobo neodvisnosti in enotnosti," je poudaril premier.

Dung je Američanom očital, da so med vojno, v kateri je umrlo več milijonov Vietnamcev, zagrešili hude zločine. "Zagrešili so nešteto barbarskih zločinov in povzročili neizmerne izgube in bolečino našim ljudem in državi," je dejal.

Na paradi, ki jo je prenašala državna televizija, so sodelovale različne vojaške in policijske enote ter godbe. Številni vojaki so bili oblečeni v uniforme in opremljeni z zastavami, v katerih so severnovietnamske enote 30. aprila 1975 vstopile v takratni Sajgon.

V povorki je bila tudi kopija "tanka 390", ki je postal nacionalni simbol zaradi fotografije izpred 40 let, na kateri vdre skozi vrata takratne predsedniške palače. Zgradbo so po vojno spremenili v palačo združitve, Sajgon pa preimenovali v Hošiminh - po vodji vietnamskih komunističnih sil, ki so premagale tako francoske kolonialiste kot ameriške sile.