Svet

Mineva 40 let od umika Američanov iz Sajgona

STA/M.J.
29. 4. 2015, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V četrtek, 30. aprila, bo minilo 40 let, kar so Američani s helikopterji umaknili še zadnje svoje civiliste in marince s strehe obleganega veleposlaništva v prestolnici Južnega Vietnama Sajgon. S tem se je neslavno končala vojna v Vietnamu, v katero so se ZDA vpletle v 50. letih prejšnjega stoletja.

Vietnamska vojna se je sicer za ZDA z umikom bojnih enot uradno končala že 29. marca 1973, vendar so nato sile Severnega Vietnama prekršile pariški mirovni sporazum in zavzele celotno ozemlje države.

V vojni je umrlo okoli 58.000 ameriških vojakov. Prvi so v tedanjo francosko kolonijo prišli že v 50. letih prejšnjega stoletja, ko je predsednik Dwight Eisenhower tja poslal svetovalce za pomoč Franciji, da prepreči nastanek nove komunistične države.

Američani so vpletanje utemeljevali rekoč, da želijo preprečiti učinek domin. V Washingtonu so bili namreč prepričani, da če pade Vietnam, bo kmalu celotna Azija postala komunistična.

Takšno politiko je nadaljeval John F. Kennedy, njegov naslednik Lyndon Johnson pa politično prav tako ni imel druge izbire, kot da vojno poglobi. Američani so leta 1968 izvolili Richarda Nixona, ker je obljubljal, da bo končal vietnamsko vojno, a mu je to uspelo šele v drugem mandatu, ki ga je predčasno končal z odstopom.

Vietnamska vojna je močno razdelila ZDA in vojaki, ki so prihajali domov, so doživeli povsem drugačen sprejem kot veterani druge svetovne in korejske vojne. Parado so jim v New Yorku priredili šele leta 1986.

Odnosi med ZDA in Vietnamom državama so se začeli popravljati šele v 90. letih prejšnjega stoletja. Ključnega pomena je bilo prizadevanje nekdanjega ujetnika Severnega Vietnama, senatorja Johna McCaina, in administracija predsednika Billa Clintona je leta 1995 obnovila diplomatske odnose z Vietnamom.

Leta 2000 je bil podpisan trgovinski sporazum, državi pa sodelujeta na številnih drugih področjih. Povečal se je obisk ameriških turistov in zanimivo je, da imajo Vietnamci danes najbolj pozitiven odnos do ZDA od prebivalcev vseh azijskih držav. Lanskoletna anketa je namreč pokazala, da je takega mnenja 76 odstotkov prebivalcev Vietnama.

To kaže, da so se vojne rane zacelile, čeprav je bilo na strani obeh takratnih Vietnamov - Severnega in Južnega - v vojni ubitih najmanj dva milijona ljudi, po nekaterih virih pa še precej več.