Črna kronika

Sumljiv prah na vlado, v urad predsednika, DZ, dve ministrstvi ter dve mestni občini

M.J.
29. 4. 2015, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pisemske pošiljke s sumljivo vsebino so danes prejeli na vladi, v uradu predsednika republike, DZ, na ministrstvu za finance in za delo ter na ljubljanski občini, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Nekatere vzorce so že poslali na analizo, prostorov državnih organov pa niso evakuirali. Sumljivo pošiljko so prejeli tudi na koprski občini.

STA

Policija je sporočila, da so med 8.45 in 9.45 v pisarnah različnih državnih organov prejeli pisemske pošiljke, v katerih je zrnata snov oziroma prah.

Kot so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, so policisti na vseh lokacijah nemudoma začeli z vsemi potrebnimi ukrepi in aktivnostmi, ki so predpisani za takšne primere. To pomeni, da so zavarovali kraj ter v aktivnosti vključili gasilce, oddelek za protibombno zaščito specialne enote Generalne policijske uprave in zaposlene na ljubljanski veterinarski fakulteti.

STA
Slika je simbolična.

Nekatere pošiljke so že poslali na Inštitut za mikrobiologijo in parazitologijo veterinarske fakultete, kjer bodo opravili analizo, nekatere pošiljke pa bo policija tja še poslala. Rezultati analiz bodo znani še danes.

Policija prostorov v institucijah, na katere so bile naslovljene pošiljke, ni izpraznila. Tiste, ki so bili v stiku s pismi, pa so izolirali od ostalih.

Tudi na ljubljanski mestni občini so potrdili, da so zjutraj prejeli pošiljko s sumljivo vsebino, zaradi česar so nemudoma poklicali gasilce in policijo, ki so sprožili ustrezne ukrepe.

Ob tem dodajajo, da ne razumejo početja tistih, "ki iz lastnega nezadovoljstva in dolgčasa motijo ostale, ki bi radi opravljali svoje delo". Tudi če so tovrstne pošiljke namenjene osebam iz političnega življenja, bi se pošiljatelji morali zavedati, da vso pošto najprej prejmejo sodelavci, so še spomnili na občini.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa so za STA pojasnili, da je glavna pisarna zapečatena, odpovedali so nekaj sestankov, sicer pa delo poteka nemoteno.

Vsebina sumljive pošiljke na koprski občini ni nevarna 

Vsebina sumljive pošiljke, ki so jo v jutranjih urah prejeli na Mestni občini Koper, ni nevarna, so za STA pojasnili na koprski policijski upravi. Stavbo, ki so jo evakuirali, bodo kmalu odpečatili, so še pojasnili. V tem času so bile v karanteni tri osebe, ki so bile v stiku s pošiljko, med njimi dva policista.