Svet

Se je pilot zaklenil v kabino in letalo namerno usmeril v pogubo?

STA/J.P./G.G.
26. 3. 2015, 06.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nemški letalski prevoznik Lufthansa, matična družba Germanwingsa, lastnika v torek strmoglavljenega letala, bo danes s posebnima letoma na prizorišče tragedije prepeljala svojce in prijatelje 150 žrtev tragedije. Preiskovalci še ugotavljajo vzrok nesreče. Po neuradnih informacijah naj bi eden od pilotov zapustil kabino, v kritičnih trenutkih pa se ni mogel vrniti.

Reuters

Pilot, ki je bil zunaj kabine, je najprej normalno potrkal na vrata, a ni bilo odgovora, nato pa je začel trkati močneje, je za New York Times dejal neimenovani preiskovalec. Vse to se je dogajalo prav v trenutkih, ko je letelo izgubljalo hitrost. Sklepajoč po zvokih s posnetka, naj bi v naslednjih trenutkih pilot poskušal vstopiti na silo, razbiti vrata, a je bil prepozen. Letalo je že treščilo v gorsko steno v južnih francoskih Alpah. Ta teorija namiguje na možnost, da je pilot namerno zaklenil kabino in storil samomor.

Že včeraj smo poročali, da je po neuradnih podatkih nesreče prišlo, ker je počilo vetrobransko steklo. To naj bi povzročilo takojšnji padec pritiska v kabini, zaradi česar naj bi bila pilota oziroma pilot onesposobljen(a).

Reuters

Na območju strmoglavljenja pričakujejo svojce 150 žrtev

En poseben let je Lufthansa napovedala iz Barcelone, drugega pa iz Düsseldorfa, obe letali bosta pristali v Marseillu. Od tam bodo žalujoče prepeljali v neposredno bližino kraja, kjer je letalo trčilo v goro, medtem ko bo prizorišče nesreče zanje ostalo zaprto.

Odgovorov o vzroku tragedije preiskovalci zaenkrat niso mogli dati, čeprav jim je v sredo popoldne le uspelo pridobiti uporabne podatke s črne skrinjice, ki je snemala dogajanje v pilotski kabini ponesrečenega letala. 

Kot so poročali mediji, so se v Alpah na jugu Francije na obiskovalce dobro pripravili. Vzpostavili so kapacitete, kjer jih bodo sprejemali in nastanili, med drugim prostore za žalovanje. Tam je več deset psihologov, prevajalci in duhovniki.

Poleg tega so vzpostavili mrtvašnice, kamor bodo prevažali posmrtne ostanke. Preiskovalcem bo na prošnjo Francije pri identifikaciji umrlih pomagala ekipa Interpola, so sporočili s sedeža mednarodne policijske organizacije v Lyonu.

Odgovorov o vzroku tragedije preiskovalci zaenkrat niso mogli dati, čeprav jim je v sredo popoldne le uspelo pridobiti uporabne podatke s črne skrinjice, ki je snemala dogajanje v pilotski kabini ponesrečenega letala. So pa izključili možnost eksplozije.

V sredo so našli tudi ohišje druge črne skrinjice, ki je beležila tehnične informacije o letu, a same skrinjice še niso našli. Zvečer so dela na kraju strmoglavljenja za čez noč ustavili.