Svet

Cipras Merklovi: Grškega dolga brez pomoči ni mogoče odplačati

STA
23. 3. 2015, 10.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Grški premier Aleksis Cipras, ki danes prihaja na obisk v Berlin, je nemški kanclerki Angeli Merkel že pred dobrim tednom dni poslal pismo in jo v njem opozoril, da Atene brez pomoči EU preprosto ne bodo mogle servisirati svojega dolga, piše danes britanski časnik Financial Times (FT), ki je pridobil kopijo pisma z datumom 15. marec.

Reuters

Cipras v pismu svari, da brez kratkoročne finančne pomoči EU Grčija preprosto ne bo mogla izpolniti obveznosti do posojilodajalcev, ki zapadejo v prihodnjih tednih. Kot spominja, dostopa do denarnih trgov Grčija nima, spomladi in poleti pa jo čakajo velike finančne obveznosti.

Grška vlada bo prisiljena izbirati med odplačilom dolgov in nadaljnjimi socialnimi izdatki, opozarja. Odplačilo dolgov bi vodilo v "ostro poslabšanje v že tako oslabljeni grški socialni ekonomiji, to pa je nevarnost, ki je ne bom dopustil".

"S tem pismom vas pozivam, da ne dopustite, da bi se majhno vprašanje gotovinskega toka in določena 'institucionalna inercija' spremenila v velik problem za Grčijo in za Evropo," je še zapisal grški premier.

Kot še piše FT, je bil Cipras v pismu na petih straneh posebej oster do Evropske centralne banke. Med drugim ji očita, da je grškim bankam minuli mesec prepovedala nadaljnje kupovanje kratkoročnega državnega dolga in tako vladi v Atenah preprečila, da bi do najnujnejše gotovine prišla z izdajo zakladnic. Grške banke so namreč praktično edine, ki jih še kupujejo.

Glede na datum pisma je Merklova po tem, ko ga je prejela, pristala na srečanje s Ciprasom v okviru t.i. mini vrha ob robu rednega marčevskega srečanja voditeljev EU minuli četrtek v Bruslju, poleg tega pa ga je povabila še na pogovore na štiri oči danes v Berlin.

Cipras vztrajanju Merklove pri varčevalni politiki pripisuje krivdo za "humanitarno krizo" v Grčiji, ki so jo dolžniška kriza in ukrepi, ki so sledili po nareku t.i. trojke, pahnili v globoko recesijo, množično brezposelnost in revščino.

Kanclerka na drugi strani še naprej vztraja, da morajo Atene v zameno za nadaljnjo finančno pomoč Evrope, katere največji del prispeva Nemčija, še naprej "jemati grenko zdravilo" fiskalne discipline in strukturnih reform.

Evroskupina je 20. februarja dosegla dogovor o podaljšanju 240-milijardne pomoči Grčiji za štiri mesece, a da bi preostanek denarja dejansko dobile, morajo Atene v Bruselj posredovati podroben seznam reform. Čas se izteka, saj naj bi državi sicer že v aprilu grozil bankrot. Cipras je na mini vrhu minuli teden obljubil, da bodo seznam poslali v kratkem.