Svet

Venezuela zbrala milijon podpisov proti razglasitvi države za grožnjo ZDA

B.K.
23. 3. 2015, 10.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kampanja »Obama, Venezuela ni grožnja,« ki poziva ameriškega predsednika Baracka Obamo, da razveljavi svojo odredbo o razglasitvi Venezuele za nacionalno varnostno grožnjo, je v samo štirih dneh zbrala več kot en milijon podpisov.

Reuters

Aktivisti v Venezueli so zbrali več kot milijon podpisov za peticijo, ki poziva ameriškega predsednika Baracka Obamo, naj prekliče svojo odredbo o razglasitvi Venezuele za nacionalno varnostno grožnjo.

Kampanja »Obama, Venezuela ni grožnja,« je bila izjemno uspešna, saj so aktivisti uspeli zbrati več kot milijon podpisov v samo štirih dneh. Še dobra dva milijona in pol ljudi pa je kampanjo podprla na družabnem omrežju Twitter z geslom #ObamaRepealTheExecutiveOrder, je povedal vodja kampanje Jorge Rodriguez.

Podpise bodo predstavniki venezuelske vlade vzeli s sabo na vrh srečanja Amerik, ki se bo odvil v Panami 10. in 11. aprila.

9. marca je ameriški predsednik Barack Obama podpisal odredbo o razglasitvi Venezuele za grožnjo nacionalne varnosti ZDA in sankcioniral sedem venezuelskih uradnikov.

Na odredbo so se ostro odzvale latinskoameriške države, v soboto pa se je oglasil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je izjavo označil za absurdno, in predlagal, naj Washington neha iskati sovražnike med državami Latinske Amerike.