Svet

Iran opozarjajo pred jedrskim dogovorom

M.J.
9. 3. 2015, 20.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V odprtem pismu je danes 47 republikanskih senatorjev opozorilo voditelje Irana, da bi dogovor o iranskem jedrskem programu z mednarodno skupnostjo lahko veljal le kratek čas, saj bi ga lahko novi predsednik ZDA preklical. Bela hiša je senatorje obtožila vodenja strankarske politike in poskusa zaviranja občutljivih pogajanj.

Arhiv Svet24

Odprto pismu je podpisalo 47 od skupno 54 republikanskih senatorjev, tudi več voditeljev senata in morebitnih predsedniških kandidatov na volitvah leta 2016. V pismu so izpostavili, da bi prihodnji predsednik lahko preklical dogovor, prihodnji kongres pa da lahko kadarkoli spremeni pogoje dogovora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bela hiša je v odzivu ocenila, da pomeni pismo nadaljevanje strankarskih prizadevanj republikancev, da bi spodkopali predsednika ZDA Baracka Obamo pri vodenju zunanje politike in prizadevanjih za krepitev nacionalne varnosti ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je ob tem izpostavil, da pismo postavlja pomembna vprašanja o namenih oziroma ciljih njegovih avtorjev. Nekatere republikanske senatorje je obtožil, da skušajo vzpostaviti neposredno komunikacijo s predstavniki trde linije v Iranu.

Spomnil je še, da pogajanja o iranskem jedrskem programu ne potekajo samo med ZDA in Iranom, temveč med Iranom in šesterico - petimi stalnimi članicami VS ZN in Nemčijo. Republikance, ki imajo od januarja večino v senatu, je še pozval, naj raje dajo prave predloge, ne pa da skušajo oslabiti položaj Obame.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je pismo republikancev že zavrnil kor pravno neveljavno in propagandni trik. Kot zabavno je označil dejstvo, da do pisma prihaja še pred sklenitvijo dogovora.

Iz State Departmenta so medtem danes sporočili, da se bo ameriški zunanji minister John Kerry v okviru pogajanj z Zarifom znova sestal 15. marca v švicarski Lozani.

Do konca meseca želijo Iran in skupina šestih velikih sil pripraviti osnutek sporazuma o iranskem jedrskem programu. Končni dogovor naj bi podpisali junija. Zahod v iranskem jedrskem programu vidi težnje Teherana za razvoj jedrskega orožja, vključno z atomsko bombo. Teheran na drugi strani trdi, da je njegov jedrski program miroljuben in hkrati zahteva, da Zahod ukine sankcije proti islamski republiki.