Svet

Clintonova pod pritiski zaradi kršenja pravil

STA/J.P.
5. 3. 2015, 11.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekdanja ameriška državna sekretarka in favoritka demokratov za predsedniške volitve leta 2016 Hillary Clinton je tarča afere, ker je v času vodenja State Departmenta namesto službenega uporabljala zasebni naslov elektronske pošte. Posledično zveznemu arhivu ni predala celotne elektronske korespondence iz tistega časa, s tem pa je kršila pravila.

Zajem zaslonske slike

Clintonova je že več dni tarča kritik, odkar se je razvedelo, da je kot vodja ameriške diplomacije v letih 2009-2013 uporabljala izključno svoj zasebni elektronski naslov.

To razkritje je odprlo potencialno zakonsko zagato za nekdanjo prvo damo ZDA, saj naj bi s tem kršila zvezna pravila o shranjevanju podatkov visokih predstavnikov države, kamor vsekakor spada tudi elektronska pošta ministrov.

Afera se je še zaostrila v sredo zvečer po lokalnem času, ko je zunanjepolitični odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa odredil, da mora Clintonova izročiti celotno elektronsko pošto, povezano z dogajanjem v Libiji, sicer ji grozi kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahteva je povezana z delom posebne komisije kongresa, ki preiskuje teroristični napad na ameriški konzulat v Bengaziju 11. septembra 2012, v katerem so islamisti ubili štiri ljudi, med njimi tedanjega veleposlanika ZDA v Libiji.

Afera se je še zaostrila v sredo zvečer po lokalnem času, ko je zunanjepolitični odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa odredil, da mora Clintonova izročiti celotno elektronsko pošto, povezano z dogajanjem v Libiji, sicer ji grozi kazen.

Republikanec Trey Gowdy, ki vodi to komisijo, je namreč pred tem v sredo napovedal, da bo, če bo treba tudi po pravni poti, pridobil vso elektronsko pošto Clintonove iz tistega časa.

Na dogajanje se je nato odzvala tudi sama Clintonova in pozvala k objavi sporne elektronske pošte. "Želim, da javnost vidi mojo elektronsko pošto. Državo sem prosila, naj jo objavi. Sporočili so, da bodo preučili možnosti za njeno objavo, kakor hitro bo to mogoče," je v sredo zvečer tvitnila ena najvidnejših ameriških političark.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf je zatem sporočila, da bodo na ministrstvu "po običajnem postopku za tovrstne objave", preverili, kakšne so možnosti. Zatrdila je, da bodo to storili čim hitreje, a ker gre za veliko količino dokumentov, bo zagotovo trajalo nekaj časa, poroča AFP.