Svet

Razkrili identiteto džihadista z britanskim naglasom, ki je obglavljal talce

STA
26. 2. 2015, 13.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pripadnik Islamske države z britanskim naglasom, ki je na videoposnetkih obglavljal talce, v medijih pa se ga je prijel vzdevek Džihadski John, naj bi bil okoli 27-let star Mohammed Emwazi iz zahodnega Londona, danes razkriva britanski BBC, ki se sklicuje na zanesljive vire.

Arhiv Svet24

Kot navaja BBC, naj bi bil Džihadski John znan britanskim varnostnim službam, a iz operacijskih razlogov niso razkrili njegovega imena. Britanska policija poročanja BBC ni želela komentirati.

Kdaj so britanske ali ameriške varnostne službe ugotovile, da je zamaskirani moški na videoposnetkih z uboji talcev Londončan Mohammed Emwazi, tako ni jasno.

Na vseh posnetkih je bil oblečen v črno obleko s črnim pokrivalo, balakavo, ki skriva vse, razen oči in dela nosu.

Bil naj bi človek, za katerega se je britanska tajna služba MI5 zanimala vse od leta 2011, saj se je pojavljal v napol tajnih sodnih obravnavah v zvezi s skrajneži v tujini in ZDA, je povedal analitik BBC Dominic Casciani.

Obveščevalcem naj bi bil tako znan, preden je odpotoval v Sirijo. Povezovali so ga tudi z moškim z zvezami s somalijsko milico Šebab.

Emwazijevi prijatelji so medtem za ameriški časnik Washington Post povedali, da je odraščal na območju zahodnega Londona, kjer živi srednji razred. Na univerzi Westminster naj bi študiral računalniško programiranje.

##IMAGE-209959##

Džihadski John se je prvič pojavil v videoposnetku avgusta lani, ko je očitno ubil ameriškega novinarja Jamesa Foleya.

Zatem naj bi bil navzoč tudi na posnetkih obglavljenja ameriškega novinarja Stevena Sotloffa, britanskega človekoljubnega delavca Davida Hainesa, britanskega taksista Alana Henninga in ameriškega človekoljubnega delavca Abdula-Rahmana Kassiga. Pojavil naj bi se tudi na posnetkih z japonskima talcema Haruno Yukawo in Kenjijem Gotom.