Slovenija

Slovenija zaradi industrijskih dovoljenj znova na Sodišče EU

STA/J.P.
26. 2. 2015, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropska komisija je proti Sloveniji znova sprožila postopek pred Sodiščem EU, ker še ni izdala dovoljenja veliki cementarni, ki kljub temu obratuje in pomeni tveganje za zdravje. Komisija zahteva dnevno denarno kazen v višini 9009 evrov, dokler ne bodo obveznosti izpolnjene, in pavšalni znesek v višini 1,6 milijona evrov.

Arhiv Svet24

Sodišče je leta 2010 razsodilo, da Slovenija ne izpolnjuje obveznosti zagotavljanja skladnosti vseh obratov s predpisi EU o preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja.

Dovoljenja so zakonsko obvezna od 30. oktobra 2007 za vse obrate, ki jih ureja direktiva in so že obstajali na datum pristopa Slovenije k EU.

A štiri leta po tej sodbi velika cementarna še vedno obratuje brez obveznega dovoljenja, ki se lahko izda šele po izpolnitvi nekaterih okoljskih zahtev, kar pomeni tveganje za zdravje.

Komisija ob vnovični tožbi na sodišču zahteva dnevno denarno kazen v višini 9009 evrov, dokler ne bodo obveznosti izpolnjene, in pavšalni znesek v višini 1,6 milijona evrov.

V skladu z direktivo o celovitem preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja je treba za industrijske in kmetijske dejavnosti, za katere obstaja veliko tveganje onesnaževanja, izdati dovoljenja.