Slovenija

Štefanec sodbo vrhovnega sodišča spoštuje

STA/J.P.
26. 2. 2015, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec sodbo vrhovnega sodišča v zvezi s pritožbo predsednika SDS Janeza Janše na poročilo KPK spoštuje, čeprav njene vsebine še ne pozna. Dela prejšnjega senata, ki je izdalo omenjeno poročilo, ne želi niti vsebinsko niti vrednostno ocenjevati, je poudaril.

Mediaspeed

Štefanec se sicer od jutra udeležuje seje parlamentarne mandatno-volilne komisije, kjer obravnavajo več poročil o delu protikorupcijske komisije. V okviru razprave o teh poročilih je tudi odgovoril na vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča v zvezi z odločitvijo vrhovnega sodišča, ali je imel po njegovem mnenju senat KPK pod vodstvom Gorana Klemenčiča dovolj integritete, da je vodil KPK. 

Vrhovno sodišče je odpravilo poročilo KPK o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo.

Kot je poudaril Štefanec, je že ob nastopu svoje funkcije poudaril, da ne želi in tudi ne bo niti vsebinsko niti vrednostno ocenjeval dela prejšnjega senata, ker se mu to ne zdi korektno. Nikoli namreč ne ve, "kakšne okoliščine so senat vodile pri sprejemu posamezne odločitve". "Zato seveda tega tudi danes ne bom storil in seveda ne bom odgovoril na vprašanje o integriteti prejšnjega senata, ker tega ne želim in to tudi ni moje pooblastilo in ni moja pristojnost," je pojasnil. 

Z odločbo vrhovnega sodišča je, kot pravi, seznanjen, saj so ga o njej med današnjo razpravo na seji mandatno-volilne komisije DZ obvestili sodelavci. Do nje se ne želi opredeliti sedaj, ko vsebine sploh ne pozna, niti sicer, je pojasnil. Ob tem je dodal še, da ima kot pravnik pri vsaki sodni odločbi pristop, da jo spoštuje do takrat, ko velja in ko ni spremenjena. "In tako velja tudi za to, ne glede na to, da njene vsebine ne poznam," je dejal.

Vrhovno sodišče je namreč odpravilo poročilo KPK o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo. Ugotovilo je, da je KPK z izdajo zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank posegel v tožnikove ustavne pravice, saj Janši osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Zato se zaključno poročilo v delu, ki se nanaša na Janšo, odpravi. KPK mora v treh dneh po prejemu sodbe s svojih spletnih strani odstraniti ta del poročila.