Svet

EU zaradi suma nezakonite državne pomoči multinacionalkam preiskuje tudi Belgijo

STA
3. 2. 2015, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropska komisija je v okviru širše akcije zoper nedovoljeno državno pomoč sprožila tudi preiskavo zoper Belgijo. Skladno s tem so v središču davčni dogovori te evropske države z multinacionalkami, a ni znano, katerimi. Belgija je osumljena, da jim zagotavlja nezakonito prednost pred konkurenco, so pojasnili v Bruslju.

Reuters

Preiskava se nanaša na belgijsko ureditev, po kateri lahko podjetja znižajo davčne obveznosti z registracijo "presežnega dobička". Od te sheme pa imajo koristi le korporacije, ki so del multinacionalnih skupin, medtem ko samostojna podjetja te možnosti nimajo, poročajo tuje tiskovne agencije.

"V tej fazi se zdi, da določene multinacionalke na koncu plačujejo le del davkov od svojih dobičkov v Belgiji, medtem ko vsi ostali te davke plačujejo v celoti," je poudarila evropska komisarka za konkurenco Margarethe Vestager. Če bodo sumi potrjeni, bo belgijska shema predstavljala resno izkrivljanje konkurence, je pristavila.

V komisiji so zaskrbljeni, ker je omenjeno znižanje davkov lahko glede na obdavčljivi dobiček do 90-odstotno. "Te davčne ugodnosti so pogosto na voljo podjetjem, ki so v Belgijo preselila pomembne dele svojih aktivnosti ali pa so v Belgiji izpeljale pomembne investicije," so izpostavili v Bruslju. Vestagerjeva je prepričana, da Belgija na ta način določenim multinacionalkam nudi nedovoljeno državno pomoč.

V Belgiji medtem zanikajo, da je z njihovo ureditvijo karkoli narobe. Prepričani so, da je shema v skladu s smernicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki se nanašajo na izogibanje dvojni obdavčitvi.

Danes začeta preiskava je del širše akcije Evropske komisije. Ta je namreč zaradi sumov zagotavljanja posebnih davčnih ugodnosti multinacionalkam že decembra razširila preiskavo o skladnosti davčnih odločb s pravili EU o državni pomoči na vse članice EU.

Če se bo izkazalo, da so obstajale 'ugodne' davčne odločbe, bo komisija od posamezne države zahtevala seznam vseh podjetij, ki so bila med letoma 2010 in 2013 deležna posebne obravnave.

Komisija preiskuje luksemburške davčne sheme za ameriškega spletnega trgovca Amazon in finančno enoto italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiat, irske davčne ugodnosti za ameriškega tehnološkega velikana Apple in nizozemsko davčno ureditev za ameriško verigo kavarn Starbuck.

V vseh primerih so pod drobnogledom prehodne davčne odločbe (v angleščini tax rulings), v katerih davčni organi za določeno podjetje opredelijo, kako bodo izračunavali davek, zlasti ureditev transfernih cen blaga in storitev v poslih med podružnicami iste skupine podjetij, kar vpliva na razporeditev obdavčljivega dobička med podružnice skupine v različnih državah.

Te odločbe v osnovi niso nezakonite, lahko pa pomenijo nedovoljeno državno pomoč, če določenemu podjetju omogočajo selektivno prednost. Na primer, če cene transakcij znotraj skupine niso urejene v skladu s tržnimi pogoji in podjetja prenizko ocenijo obdavčljivi dobiček, je to nepoštena prednost pred podjetji, za katera so davki obračunani s skladu s tržnimi pogoji.