Slovenija

Nič več porok na ljubljanskem gradu?

STA/M.J.
3. 2. 2015, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljanska občina do sedaj še ni sprožila napovedanega sodnega spora zaradi izločitve Ljubljanskega gradu s seznama uradnih lokacij za sklepanje zakonske zveze, so za STA pojasnili na občini. Odločitev o tem, ali bodo spor res sprožili, bodo sprejeli po 19. marcu, ko bo potekel enoletni odpovedni rok pogodbe z ministrstvom za pravosodje.

STA

Na Upravni enoti Ljubljana so za STA pojasnili, da je ministrstvo za pravosodje najemno pogodbo za prostore na Ljubljanskem gradu odpovedalo na podlagi pravilnika o sklepanju zakonske zveze. Ta določa, da je uradni prostor lahko le tisti, pri katerem seštevek stroškov najemnine, obratovalnih stroškov ter stroškov čiščenja in investicijskega vzdrževanja ne presega 40 evrov na eno sklenitev zakonske zveze na letni ravni.

Po analizi s strani pristojnega ministrstva je strošek na poroko na Ljubljanskem gradu v letu 2012 znašal 131,6 evrov, v letu 2013 pa 146,9 evrov, so zapisali na ljubljanski upravni enoti.

V javnem zavodu Ljubljanski grad sicer ugotavljajo, da se je število poročnih obredov lani v primerjavi z letom prej s 691 znižalo na 518. Manjše število pripisujejo odločitvi upravne enote, da je Ljubljanski grad uradna lokacija za sklepanje zakonske zveze le ob sobotah, medtem ko je bila prej tudi ob petkih in sredah.

"Še bolj grenak priokus pa na tem področju ostaja za letos," pravijo na Ljubljanskem gradu in dodajajo, da so se pristojni za izločitev s seznama uradnih lokacij odločili kljub 1,5-milijonski investiciji občine v prenovo poročnih dvoran. Odločitev stopi v veljavo 19. marca, na gradu pa bodo še naprej ponujali možnosti sklepanja zakonskih zvez. Uradni prostor Upravne enote Ljubljana za sklepanje zakonskih zvez bo soba številka 213 na izpostavi enote za Bežigradom.

Mladoporočenci bodo morali pri poroki na Ljubljanskem gradu po 19. marcu kriti stroške najema dvorane ter stroške, ki jih bo za storitev izven uradne lokacije zaračunala upravna enota, so pojasnili na občini.

Zapisali so, da bodo morali mladoporočenci plačati 170 evrov upravni enoti za strošek izvedbe sklenitve zakonske zveze izven uradne lokacije, cena najema Bele ali Modre dvorane pa trenutno znaša 250 evrov na uro brez DDV.