Slovenija

DUTB bo znižala stroške upravljanja kreditov

STA
3. 2. 2015, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo prenesla podatke o kreditnih pogodbah iz podatkovnih sistemov vseh bank, od katerih je prevzela kredite, na enotno platformo. S tem bo znižala stroške upravljanja kreditov za 45 odstotkov, kar pomeni 700.000 evrov prihranka na letni ravni, so danes sporočili iz DUTB.

Arhiv Svet24

Poleg znižanja strokov bo DUTB lahko tudi centralizirano upravljala kredite, kar naj bi povečalo učinkovitost tekočega poslovanja in poročanja ter izboljšalo kakovost podatkov.

Prenos na enotno platformo bo po navedbah DUTB pocenil in poenostavil izvajanje IT, poročevalskih in računovodskih storitev na področju upravljanja posojilnih portfeljev DUTB. Za platformo bodo uporabili sistem Probanke, kar je bila stroškovno, tehnološko in tudi časovno optimalna rešitev, navajajo. 


DUTB je s prevzemom terjatev NLB in NKBM v decembru 2013 sklenila tudi pogodbo o opravljanju storitev v zvezi z ukrepi za krepitev stabilnosti banke za izvajanje analitičnih, računovodskih, podpornih in IT storitev za posojilne portfelje. "To je bila v tistem trenutku edina možnost, saj so bili roki za prevzem terjatev in vpeljavo informacijskega sistema izredno kratki," pravijo v DUTB.

Pod nadzorom Banke Slovenije sta banki z DUTB v procesu pogajanj uskladili ceno teh storitev. Te naj bi pokrile stroške, ki bi nastali v procesu izvajanja storitev v vsaki banki. Mesečni pavšal za NLB je znašal 32.831 evrov, povečano za DDV, mesečni pavšal za NKBM pa 27.330 evrov, povečano za DDV. Podoben dogovor je bil sklenjen z Abanko, ki je svoje terjatve na DUTB prenesla oktobra 2014. DUTB Abanki mesečno plačuje 27.330 evrov. Skupni strošek teh storitev je tako okoli 87.500 evrov mesečno.

DUTB se je ob prevzemu terjatev iz Probanke in Faktor banke s Probanko dogovorila o testiranju njene IT-platforme, v katero bi bilo mogoče preseliti podatke z različnih bank. Ob decembrskem prenosu iz Banke Celje je podatke o kreditih že prenesla neposredno v sistem Probanke, kjer so se združili s podatki Probanke in Faktor banke. Zdaj prenaša še podatke o kreditih NLB in NKBM, po zaključku prvega četrtletja letos pa namerava konsolidirati tudi podatke Abanke. Tako so s koncem januarja prenehale pogodbe z NLB in NKBM, pogodba z Abanko pa bo po načrtih prenehala s koncem prvega četrtletja.

Cena mesečnega vodenja podatkov o kreditih za DUTB bo odvisna od števila kreditnih pogodb, ki bodo vnesene v sistem. Strošek vodenja vseh prenesenih kreditov iz bank - gre za več kot 5000 pogodb NLB, NKBM, Abanke, Probanke, Factor banke in Banke Celje - bo do konca procesa konsolidacije podatkov predvidoma dosegel 74.000 evrov mesečno. Če bi DUTB še naprej uporabljala različne sisteme upravljanja podatkov, bi skupni strošek vodenja podatkov o prenesenih kreditih vseh šestih bank znašal 132.000 evrov mesečno, navajajo v DUTB.