Svet

Izraelska prva dama v lastni žep spravila denar od vrnjenih steklenic

STA
2. 2. 2015, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Soproga izraelskega premiera Sara Netanjahu, ki se je že v preteklosti znašla na tnalu zaradi grabežljivosti in razsipnega življenja, naj bi po poročanju medijev več let v svoj žep spravljala denar, ki ga je dobila z vračanjem steklenic v trgovine. S tem naj bi se okoristila z več tisoč šekli, ki pravzaprav pripadajo državi.

Reuters

V Izraelu bodo 17. marca parlamentarne volitve, zato si opozicijski politiki že manejo roke, čeprav je odvetnik družine Netanjahu v nedeljo očitke na račun prve dame zavrnil. Kot je povedal, naj bi denar od povratne embalaže pobiral voznik Netanjahujevih, šel pa naj bi v poseben sklad, namenjen zaposlenim v premierjevem uradu.

Kot piše nemški časnik Spiegel, je nesporno, da je Netanjahujeva, ki jo označujejo tudi za zloglasno tiranko, med letoma 2009 in 2013 zagotovo zadržala sredstva od vrnjenih steklenic pijače, ki so jo kupili z državnim denarjem. Premierski par je zaradi tega v državno blagajno leta 2013 vrnil 4000 šeklov oz. slabih 900 evrov.

A po navedbah nekdanjega hišnika v rezidenci Netanjahujevih naj bi bila ta vsoto precej podcenjena. Ocenjuje, da je premierski par v štirih letih z vračanjem embalaže v žep spravil 24.000 šeklov. Kavcija za steklenico v Izraelu znaša 0,3 šekla, kar bi pomenilo, da je Netanjahujeva skupaj z uslužbenci v štirih letih v trgovine vrnila 80.000 steklenic. Ob tem naj bi Netanjahujeva od zaposlenih zahtevala, da kupujejo zgolj manjše steklenice, saj je s tem prišla do več denarja, je še povedal nekdanji hišnik.

Očitek o denarju od steklenic pa ni edini, ki leti na Netanjahujeva. Vodja levosredinske opozicije Cipi Livni jima je v soboto očitala, da sta v dveh letih za alkohol porabila 100.000 šeklov (okoli 22.500 evrov). Vsota, ki sta sta jo Netanjahujeva mesečno zapila, ustreza povprečnemu mesečnemu dohodku Izraelca, je poudarila Livnijeva.

Ali bodo očitke na račun Netanjahujevih preiskali, je sedaj v rokah izraelskega generalnega tožilca Jehude Vajnštajna. Premier vse očitke zavrača in poudarja, da ga želi opozicija z njimi pred volitvami očrniti.